Čitaj mi

POČELO NOVOSADSКO BIG DEČJE LETO

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je deveto po redu ''Novosadsko BIG dečje leto'' koje će ove godine biti održano na brojnim lokacijama u Novom Sadu, od 23. juna do 30. avgusta. Manifestaciju će obeležiti oko 250 programa za decu uzrasta od 3 do 14 godina, a ulaz je besplatan na skoro sve programe.

- Deci koja će veći deo raspusta provesti u Novom Sadu, dobar i kvalitetan program je zagarantovan zahvaljujući Dečjem kulturnom centru i njegovim partnerima. Praktično od početka pa do kraja leta u Novom Sadu će biti realizovani brojni kulturni, zabavni i edukativni programi za naše mlađe sugrađane, što i te kako znači i njihovim roditeljima. Slobodno vreme je važan aspekt u odrastanju i dobro je da ono bude kreativno osmišljeno. Međutim, možda je ipak najveća vrednost ove manifestacije to što doprinosi da se deca, uz saznavanje interesantnih novih stvari o svom gradu, o prirodi i društvu, druže, i stiču nove prijatelje. Grad će uvek podržati ovakve projekte, a posebno nas raduje kada vidimo da se oni razvijaju, da postaju sve bolji vremenom – naglasio je Dalibor Rožić i poželeo deci srećan i lep raspust.

Tokom otvaranja, prisutnima su se takođe obratile direktorka Dečijeg kulturnog centra Novi Sad Severina Prostran Miletić i ambasadorka ''Novosadskog BIG dečijeg leta 2019'' Hana Gusić, a nstupili su dečji hor ''Suncokreti'', plesni studiji ''Stage'' ''Vojvodina dens'', ''Zumba Fusion'' i kapueristi. Prisutni su mogli i da se pridruže bazaru kreativnih radionica na kojem su se predstavile sve institucije i organizacije koje su pripremile letnje programe za decu.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je slogan ''Dunav je naše more'' pod kojim će više od deset nedelja programa biti osmišljeno tako da govore o kulturi naroda koji žive u dunavskoj regiji, na koji način se neguju tradicija i tolerancija, čuva ekosistem, a biće reči i o istoriji lokalnih znamenitosti, kao što su Štrand i Petrovaradinska tvrđava. Tradicionalni vodič kroz 9. ''Novosadsko BIG dečije leto'' štampan je u 12 hiljada primeraka i podeljen je deci.

''Novosadsko BIG Dečije leto'' organizuje Dečiji kulturni centar Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i tržnog centra ''BIG''.

Novi Sad, 23. jun 2019. godine