Čitaj mi

POČELO ''LETO NA TRGU GALERIJA''

Predstavljanjem novootvorenog Srpskog crkvenog muzeja u Sentandreji i nastupom pijanistkinje Rite Кinke, koja je izvela dela čuvenih mađarskih kompozitora Franca Lista i Bele Bartoka, počelo je ovogodišnje ''Leto na Trgu galerija''.

Tokom te manifestacije, tri muzejske ustanove nude publici besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom, od 22. juna do 29. avgusta. Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, svojim kolekcijama i najrazličitijim programima oživljavaju Trg galerija i čine ga umetničkim središtem Novog Sada.

- Ova manifestacija je ponos našeg grada. Programi, koji su raznoliki, kvalitetni i besplatni, nude nam priliku da saznajemo više o različitim kulturama, i o različitim poljima umetničkog stvaralaštva. Trg galerija tokom leta ostvaruje svoju punu svrhu, jer postaje mesto okupljanja ljudi, i promocije najvećih nematerijalnih vrednosti koje stvaraju. Gradska uprava za kulturu najsanažnije podržava udruživanje ustanova kulture oko programa kojih se ne bi postidela ni jedna Evropska prestonica kulture. Siguran sam da će ovog leta Novi Sad biti primamljiva destinacija za provođenje kvalitetnog vremena i uživanje, zahvaljujući upravo manifestacijama kao što je ova, koja je ujedinila naše tri renomirane muzejske ustanove – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Manifestacija predstavlja primer dobre prakse u oblasti saradnje muzejskih ustanova, ambasada, kulturnih instituta i centara stranih zemalja i doprinosi promociji i razumevanju različitih kultura. Bogat program ''Leta na Trgu galerija'' obuhvata koncerte, filmske projekcije, predavanja, pozorišne putopise i mnogo drugih atraktivnih sadržaja, a detaljan pregled dešavanja dostupan i je i na http://www.galerijamaticesrpske.rs/dogadjaji.html

Novi Sad, 22. jun 2019. godine