Čitaj mi

OTVOREN FESTIVAL ''ZLATA BRANA'' U KISAČU

Svečano otvaranje dečjeg folklornog festivala ''Zlata brana'' upriličeno je u O.Š. Ljudevit Štur u Kisaču, a u organizaciji Kulturno informativnpg centra ''Kisač''. Tom događaju prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a između ostalih zvanica i ambasadorka Slovačke republike u Srbiji Dagmar Repčekova kao i predsednik Matice Slovačke Jan Brtka.f

- Festival ''Zlata brana'' održava se već 24. put negujući kulturu i tradiciju Slovaka Vojvodine, ali i šire. Za nas je bitno što je danas ovde i ambasadorka Slovačke republike jer to je potvrda dobrih odnosa dveju država ali i dva naroda, koji ne žive jedni pored drugih, već žive zajedno - naglasio je gradonačelnik Vučević.

Kako je rekao direktor Kulturno informativnog centra ''Kisač'' Pavel Surovi u pogramu učestvuje 38 ansambala iz Vojvodine, Hrvatske i Slovačke republike, a festival se kontinuirano inovira pa je svake godine sve bolji i bolji.

U okviru programa otvaranja manifestacije nastupili su folkloristi Kisača, Stare Pazove i Bačkog Petrovca, a ovogodišnji laureat, najpoznatiji slovački dečji pisac prof. dr Zoroslav Spevak Jesenski pročitao je specijalnu pesmu napisanu za Festival ''Šta mi sve sviđa u tom Kisaču''.

Tokom pretprograma koji je trajao dva dana održani su brojni zanimljivi sadržaji, a svakako vredi istaći izložbu Zuzane Kovačove ''Silbaš – uspomene na staklu''. Reč je o fotografijama koje se prvi put prikazuju, a čiji je vlasnik Ondrej Mihalj, Slovak iz Kanade. Takođe održan je izbor za ''Mis folklor'', a pobednica će učestvovati u finalu te manifestacije u Slovačkoj.

Manifestacija "Zlata brana" je festival dečjih igara, pesama, muzike i folklora, a kao takav svake godine okuplja više od hiljadu učesnika iz svih slovačkih mesta u Srbiji, kao i goste iz inostranstva.

Novi Sad, 25. jun 2017. godine