Čitaj mi

OTVOREN DEVETI ''FESTIVAL ZLATNIH ANSAMBALA VOJVODINE''

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju devetog ''Festivala zlatnih ansambala Vojvodine'' koji organizuje SKUD ''Železničar'' pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

- Festival koji je posvećen negovanju folklora i tradicije od velikog je značaja, posebno imajući u vidu da se održava u novembru, mesecu sa istorijski veoma značajnim datumima za Novi Sad. Manifestacija traje već devet godina što je jedan od pokazatelja njenog kvaliteta, i siguran sam da ćemo uživati i u ovogodišnjem repertoaru.Grad Novi Sad uvek će podržati programe koji doprinose bogatstvu kulturne ponude i povezivanju kulturnih delatnika. Sinergija i zajedništvo omogući će da Novi Sad 2021. godine bude na visini zadatka, a korist od titule Evropske prestonice kulture imaće svi građani - istakao je Dalibor Rožić.

Na Festivalu je učestvovalo preko 800 izvanrednih inerpretatora scenske umetnosti, a karakterišu ga veoma bogat repertoar, raznolikost nošnji, visok umetnički nivo interpretacije svih ansambala. Festival se održava u novembru kao još jedan vid obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Učesnici ovogodišnjeg Festivala su: Ansambl ''Vila'' SKUD ''Železničar'' i KUD ''Svetozar Marković'' Novi Sad, AKUD ''Žikica Jovanović Španac'' Beograd, KUD ''Gik Banat Pionir'' Zrenjanin, GKUD ''Laza Nančić'' Vršac, KPD ''Jednota'' Gložan, KUD "Đido" Bečej, KUD ''Sveti Sava'' Šid, ADZNM ''Gusle'' Kikinda, GKUD ''Kosta Abrašević'' Bačka Palanka i Dečji Hor Crkvene opštine novosadske.

Novi Sad, 12. novembar 2017. godine