Čitaj mi

OTVOREN 6. FESTIVAL ZLATNIH ANSAMBALA VOJVODINE

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je svečanom otvaranju Festivala zlatnih ansambala Vojvodine koji po 6. put organizuje ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“.

- Večeras je Novi Sad Vojvodina u malom, jer je ovo jedinstvena prilika da u ova dva dana uživamo u bogatstvu raznovrsnih kulturnih tradicija, koje čuvamo i negujemo na teritoriji Pokrajine. Festival zlatnih ansambala Vojvodine, koji se već 6. put organizuje u našem gradu, etabliran je kao manifestacija koja značajno doprinosi lepšoj kulturnoj slici ovih prostora i shodno tome, podrška Grada Novog Sada ovom festivalu neće izostajati ni u narednim godinama   - izjavio je Vanja Vučenović.

Prema rečima direktora festivala i umetničkog rukovodioca ansambla „Vila“ Milorada Lonića Festival zlatnih ansambala Vojvodine obeležava 3 velika jubileja.

-Ovogodišnji festival organizujemo u čast oslobođenja Novog Sada 1918. godine. Takođe, programom festivala obeležićemo stogodišnjicu Prvog svetskog rata, zatim 100 godina od rođenja kompozitora Save Vukosavljeva i 100 godina od smrti kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca – rekao je Milorad Lonić.

U okviru festivala održana su dva koncerta na kojima je nastupilo više od 800 izvođača plesnog, instrumentalno – orkestarskog i horskog stvaralaštva iz Rume, Bijeljine, Vršca, Zrenjanina, Bečeja, Gložana, Subotice, Ruskog Krstura, Šida, Sremske Mitrovice, Beograda i Novog Sada.

Novi Sad, 8. novembar 2014. godine