Čitaj mi

ODRŽAN PANEL GRADONAČELNIKA VOJVOĐANSKIH GRADOVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u Panelu gradonačelnika vojvođanskih gradova koji se održava u okviru konferencije ''Vojvodina u 2019.'' Učešće na panelu uzeli su i gradonačelnici Zrenjanina, Pančeva, Kikinde i Sombora, ali i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželј. Na panelu pod nazivom ''Pogled iz ravnice'' govorilo se o primerima dobre prakse kada je reč o unapređenju kvaliteta života u lokalnim zajednicama sinergijom svih nivoa vlasti.

- Za realizaciju najvažnijih projekata u lokalnoj samoupravi neophodna su institucionalna podrška svih nivoa vlasti i partnerski odnos. Novi Sad je uspeo da osvoji dve prestižne evropske titule i postane Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, saradnjom sa Republikom i Pokrajinom. Kada je reč o infrastrukturnim projektima najbolјi primer je novi Žeželјev most koji je završen tek kada je uspostavlјena dobra komunikacija na toj liniji. Reč je o izuzetno važnom projektu čiji će značaj tek doći do izražaja izgradnjom pruge Beograd – Budimpešta. Takođe uz takav vid saradnje i podrške koju smo dobili kao lokalna samouprava uspeli smo ono što je godinama bilo nezamislivo, odnosno da industrijsko nasleđe pretvorimo u potpuno nov sadržaj i to centar namenjen umetnicima, kulturnim i kreativnim industrijama – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a kao oblast koju je posebno potrebno promeniti i unaprediti kako bi se razvoj generalno ubrzao, naveo je birokratiju, koja, kako je ocenio, najviše diktira tempo napretka.

Gradonačelnik Vučević je takođe rekao da je industralizacija od presudnog značaja za ekonomiju, i da jedino od ekonomske snage države zavisi standard građana. Vučević je konstatovao da je IT sektor u Novom Sadu izuzetno razvijen, ali da je veoma važno da se omoguće kapciteti za stvaranje dovolјnog broja potrebnih stručnjaka. Kako je naveo, turizam je takođe u ekspanziji u Novom Sadu, a prošle godine ostvareno je 450 000 noćenja.

Konferenciju ''Vojvodina u 2019.'' organizuju kompanija "Color Media Communications" i magazin ''The Economist", a cilј je da se razgovara o pitanjima značajnim za razvoj Vojvodine u narednoj godini.

Događaj okuplјa predstavnike Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Vojvodine.

Novi Sad, 4. februar 2019. godine