Čitaj mi

ODRŽAN MEĐUNARODNI KARNEVAL „NOVOSADSKA KOLJADA“

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je otvaranju međunarodnog karnevala „Novosadska koljada“ koji se u organizaciji omladinskog udruženja „Omladinski pokret Srbije“ održava od 2014. godine.

Program se sprovodi u cilju promovisanja kulture, tradicije i običaja naroda koji žive u Novom Sadu i to po principima i standardima Međunarodne organizacije karnevalskih gradova. Manifestacija će okupiti desetak karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva i više stotina učesnika.

- Grad Novi Sad je zbog svoje prebogate istorije, tradicije, običaja i kulture već decenijama ucrtan na mnoge mape, a od pre nekoliko godina i na mapu karnevalskih gradova. Ovo je već peta manifestacija u nizu, sada već tradicionalna, međunarodni karneval, koji u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, dovodi vrlo impozantan broj učesnika iz mnogih evropskih država, a pre svega iz država u okruženju. Gostima želim najtopliju dobrodošlicu u Novi Sad, uspešno učešće na karnevalu, uz promociju kulture i običaja sredina iz kojih dolaze – rekao je Aleksandar Petrović.

Prema rečima organizatora, ideja za karneval potiče iz predhrišćanskih običaja koji su slavili rađanje mladog sunca nakon najkraćeg dana u godini. Mlado sunce se nazivalo Svarožić ( Božić ), a momci koji su pomoću pesme i igre odgonili zle duhove su se nazivali Koledari i odatle naziv „Novosadska koljada“.

Novi Sad, 13. januar 2018. godine