Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je predstavnike udruženja i institucija koje okuplјaju osobe sa invaliditetom. Tom prilikom on je naglasio da Grad Novi Sad predstavlјa primer lokalne samopuprave koja vodi odgovornu socijalnu politiku.

- Budžet za Upravu za socijalnu i dečju zaštitu iznosi osam posto ukupnog budžeta Grada što je i te kako reprezentativno za gradove i opštine u Srbiji. Više od 366 miliona dinara izdvajamo za podršku udruženjima osoba sa invaliditetom, a postoje zakonske procedure i pravila kako se taj novac procesuira. Mnogo je učinjeno, ali izazovi su i dalјe pred nama kada je reč o uklanjanju fizičkih i društvenih barijera. Obezbedićemo nove podsticaje u oblasti socijalne zaštite i to ću obrazložiti kada budemo predlagali Odluku o budžetu za 2019. godinu koja je u izradi. Deo ostvarenih prihoda opredelili smo za organizacije i ustanove koje se bave podrškom osoba sa invaliditetom. Kao zajednica bićemo ponosni da predstavimo budžet koji je i razvojni, ali i socijalno odgovoran. Očekujem da organizacije, udruženja i ustanove koje se bave ovom problematikom budu kritički nastrojeni prema Gradu jer ćemo tako biti uspešniji, i jedino zajedno možemo postići bolјe rezultate – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prisutnima na prijemu obratio se i predsednik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Novi Sad i predsednik Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada Josip Vlček.

- Mnogo je stvari pobolјšano od kako je Miloš Vučević gradonačelnik, najpre u odnosu Grada prema organizacijama, a radi se i na otklanjanju arhitektonskih barijera. Međutim, i dalјe postoje problemi o kojima u hodu razgovaramo sa gradonačelnikom koji je shvatio šta znači finansiranje organizacija, koje sada na vreme dobijaju sredstva – naglasio je Josip Vlček. Prijem u Gradskoj kući obogatio je nastup Petre Spasojević, učenice Muzičke škole ''Isidor Bajić'', u klasi profesorke Ane Frlin. Petra je učenica sedmog razreda osnovne škole, a u muzičkoj školi jedna je od najuspešnijih, osvaja prve nagrade na brojnim takmičenjima.

Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu, u okviru obeležavanja 3. decembra, organizuje i koncert ansambla Kredarica sa gostima, u sredu 5. decembra u 11.00 časova u amfiteatru SPENS-a. Takođe, informativni panoi devet udruženja koja realizuju programe od posebnog interesa iz oblasti socijalne zaštite biće postavlјeni u izložbenom prostoru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina.

Novi Sad, 3. decembar 2018. godine