Čitaj mi

OBELEŽEN DAN ISTORIJSKOG ARHIVA GRADA NOVOG SADA

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je proslavi dana Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. U depoima Istorijskog arhiva Grada Novog Sada čuva se oko 7000 metara arhivske građe. Dokumenta se nalaze u okviru 882 fonda i obuhvataju vremensko razdoblјe od sredine 18. veka do današnjih dana.

- Grad Novi Sad je izgradnjom nove zgrade Arhiva rešio problem od stateškog značaja kada je u pitanju čuvanje arhivske građe u kojoj se nalaze dokumenti o razvoju grada i okoline. Time je još jednom pokazao odgovoran odnos prema kulturi i kulturnoj baštini. Sve to upućuje na činjenicu da Novi Sad zaslužuje status Evropske prestonice kulture 2021. godine - rekao je Aleksandar Petrović.

Direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev je rekao da današnjim obeležavanjem dana Istorijskog arhiva Grada negujemo sećanje na dan kada je osnovan davne 1954. godine, odlukom Narodnooslobodilačkog odbora Novi Sad i kada je zvanično počeo sa radom.

- Tokom svih godina postojanja naša ustanova je imala problem sa prostorom namenjenim za čuvanje arhivske građe. Nakon šest decenija dobili smo novu i savremenu zgradu koja ispunjava najviše uslove za smeštaj i čuvanje arhivske građe zahvalјujući snažnoj podršci Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića – rekao je direktor Petar Đurđev.

Novi Sad, 20. maj 2016. godine