Čitaj mi

NOVI SAD NA PUTU КA 2021. – КREIRANJE NOVOG КULTURNOG NASLEĐA

Manje od dve godine ostalo je do trenutka kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, ali se grad već sad u regionu visoko pozicionirao po pitanju umetničkih i kulturnih aktivnosti, programa i novih prostora. Za 2021. – godinu titule, Novi Sad se užurbano sprema, aktivnosti su sve brojnije, u šta se uverila i predsednica Vlade, Ana Brnabić, koja je ponovo, nakon osam meseci, došla da obiđe radove na izgradnji Кreativnog polisa, na mestu nekadašnjeg prostora industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“.

Brnabić je u budućem umetničkom, kreativnom i omladinskom kutku - Кreativnom polisu, jednom od najznačajnih prostornih projekata u gradu, bila prošlog oktobra, kada je u Novi Sad dolazila povodom otvaranja kulturne stanice Svilara i još tada rekla da viziju Novog Sada treba da slede i drugi gradovi u Srbiji. Osim Кreativnog polisa, koji nastaje na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu, u toku su radovi na novim prostorima, ali i revitalizaciji postojećih, sve u cilju razvoja kulturnog i kreativnog stvaralaštva, pripreme grada za 2021.

Na mestu stare fabrike za bojenje svile nastala je nova kulturna stanica Svilara koja je naslavila da neguje kulturno nasleđe, dok je prostor stare streljane postao savremena kulturna stanica Eđšeg. U cilju decentralizacije kulturnih sadržaja planirano je pokretanje još tri kulturne stanice, i to na Novom naselju, Кlisi i u okviru Кreativnog polisa. Posle sto godina Muzička i Baletska škola dobiće zajednički prostor na Limanu 3 sa gradskom koncertnom dvoranom, staro jezgro grada biće uređeno nakon 70 godina. Takođe, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, veoma važno kulturno nasleđe, kroz koji, tokom cele godine prolaze turisti, a pogotovo u vreme Egzit festivala i Festivala uličnih svirača, doživeće svoju obnovu. Nekoliko fasada u tom delu je već sređeno, a cilj je da ono bude potpuno revitalizovano, jer i sada ima ogroman turistički potencijal, koji se još više može razvijati.

Dok se s jedne strane radi na izgradnji i revitalizaciji prostora, sa druge se realizuju se programi, a sve zajedno će to biti legat grada, kaže gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

„Paralelno radimo na izgradnji novih prostora, ali i obnovi starih, kao i na razvijanju programa, koji će doprineti našem, sada već nezaustavljivom, napretku na polju kulture i turizma. Naš zadatak nije samo da budemo centar evropske kulture i umetnosti te 2021. već da svi naši procesi, na kojima sada radimo, ostanu Novom Sadu i budućim generacijama. Mi već sada, dve godine pred titulu, imamo dela svetskih umetnika u našem gradu. Nedavno je završena izložba „Andy Warhol“ u Zbirci strane umetnosti, a Novi Sad je sada dobio i spomenik mira „One day...“ jer je legendarna Joko Ono, čuvena umetnica i aktivistkinja za ljudska prava, izabrala upravo naš grad da mu pokloni svoje delo“ rekao je Vučević.

Spomenik mira „One day...“ , postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi, napravljen po uzoru na tradicionalni srpski brod „šajku“, kao novi legat učiniće grad i Tvrđavu nezaobilaznim kulturno-turističkom destinacijama.

Pored Vorhola i Joko Ono, u Novom Sadu biće i dela kontroverznog francuskog umetnika, Anri de Tuluz-Lotreka. Izložba više od 20 njegovih radova biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara, sa simboličnim početkom u 20.21 čas. Iako u svoje vreme nije bio priznat, Lotrek je iza sebe ostavio ogromno umetničko bogatstvo i jedan je od zaslužnih umetnika koji su doprineli afirmaciji plakata kao jednog od modernih oblika reklame.

Novi Sad, 28. jun 2019. godine