Čitaj mi

NOVI SAD DONIRAO 10 MILIONA DINARA ZA LEČENјE DECE U INOSTRANSTVU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlјa Zlatibor Lončar potpisali su četvrtu godinu za redom  Ugovor o donaciji Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje obolјenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji. Budžetski fond je osnovan kako bi se obezbedila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovolјan iznos od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

- Nema većeg zadovolјstva nego kad na kraju godine uspete da ostvarite tako dobre rezultate u budžetu, da možete da nastavite jednu lepu, pozitivnu priču koju su Novosađani započeli pre četiri godine sa Ministarstvom zdravlјa. Naime, i ove godine, naši sugrađani, zahvalјujući odgovornom odnosu prema javnim finansijama, budžetu, prema svom gradu, nastavlјaju da pomažu Fond pri Ministarstvu za lečenje dece od teških bolesti u inostranstvu. Uspeli smo da uštedimo i da uplatimo 10 milina dinara u taj Fond, uz dosadašnjih 30 miliona prethodnih godina i ponosni smo na tu činjenicu. Naša najveća pobeda je upravo osmeh dece i zadovolјstvo njihovih porodica kojima direktno pomažemo, i nastavićemo sa pokazivanjem solidarnosti kroz ovakve i slične akcije. Uvek ćemo nastojati da sa  Ministarstvom zdravlјa budemo karika u čvrstom lancu pomoći našim građanima, posebno onim najmlađima - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar zdravlјa Zlatibor Lončar zahvalio se Novom Sadu na podršci i istakao da resorno ministarstvo istovremeno predano radi na više koloseka u pogledu zdravstvene zaštite najmlađih kojima je neophodno lečenje u inostranstvu.

- Ukupno je 483 mališana dobilo pomoć od Fonda od kad je počeo sa radom. Jedan deo mališana je došao do dijagnoze u inostranstvu, drugi deo je otišao u inostranstvo gde je lečen, a većina dece je i izlečena. Za više od 40 stranih stručnjaka smo finansirali dolazak u Srbiju kako bi pomogli našoj deci lečenjem. Do sada smo na te intervencije potrošili preko milijardu i sto miliona dinara. Fond radi krajnje transparentno, trenutno stanje na računu je oko 150 miliona dinara, a naredne godine Država će u njega uložiti dodatnih 350 miliona dinara. Ovaj Fond pre pet godina nije ni postojao i lјudi u Srbiji nisu imali opciju da decu leče preko budžetskog fonda. Pored toga, mi paralelno unapređujemo naš zdravstveni sistem, edukujemo naše stručnjake da mogu da prepoznaju i leče decu najsavremenijim metodama u Srbiji, nabavili smo inovativne lekove po koje se ranije išlo u inostranstvo, kao i modernu opremu za lečenje. Mislim da je ovo dobro sistemsko rešenje, u okviru kojeg su krajnje pojednostavlјene procedure za lečenje, a sada imamo i ugovor sa Vladinom avio-agencijom koja prevozi bolesnu decu do inostrane bolnice, kada ne postoje redovne avio linije, što je novina u Srbiji koja odlično funkcioniše – izjavio je Zlatibor Lončar i dodao da je u celoj Srbiji, Novi Sad i dalјe jedina lokalna samouprava koja na ovaj način pomaže Fondu.

Novi Sad, 24. decembar 2019. godine