Čitaj mi

NOVI SAD DOBIO KNJIŽARU „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“

Izdavačka kuća „Laguna” i knjižarski lanac „Delfi” pokrenuli su projekat imenovanja svojih knjižara imenima važnih srpskih pisaca koji su ostavili značajan trag u našoj književnosti i kulturi. Knjižara u Novom Sadu dobila je ime našeg velikog pisca Jovana Jovanovića Zmaja, a manifestaciji tim povodom prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

-Grad Novi Sad se priklјučio značajnoj inicijativi izdavačke kuće „Laguna“ da ova knjižara u samom centru grada ponese ime našeg velikog Čika Jove Zmaja, što nedvosmisleno ukazuje na naš stav da svi oni velikani koji su zadužili Novi Sad i našu kulturu treba da nastave da žive kroz različite oblike znamenja, i na taj način predstavlјaju svetionik i trajni putokaz pravilnog i zdravog razvoja svih budućih naraštaja. Samo adekvatan pristup kulturi sećanja, može da nam obezbedi izvesnu budućnost zdrave kulture, i ovaj pojekat služi upravo toj svrsi- rekao je Vanja Vučenović.

Manifestaciji su takođe prisustvovali i pisac za decu Ljubivoje Ršumović, kao i  direktor „Zmajevih dečjih igara“ Dušan Đurđev. Pored novosadske knjižare koja je ponela ime Jovana Jovanovića Zmaja, knjižare u Beogradu dobile su imena „Miloš Crnjanski“, „Momo Kapor“ i „Borislav Pekić“ , a knjižara u Vršcu ime „Vasko Popa“.

Novi Sad, 31. maj 2016. godine