Čitaj mi

NOMUS OD 9. DO 18. APRILA U NOVOM SADU

Međunarodni festival umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2019 biće održan od 9. do 18. aprila, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i pod pokrovitelјstvom Grada Novog Sada. Akcenat na ovogodišnjem Festivalu je stavlјen na veće sastave, pa će se na programu naći čak četiri domaća simfonijska orkestra - Hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanski simfonijski orkestar, Hor i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Beogradska filharmonija, kao i dva vrhunska kamerna orkestra – Kremarata baltika i Litvanski kamerni orkestar, a solisti su violinisti Gidon Kremer i Sergej Krilov.

- Nomus je jedan od najkvalitetnijih sadržaja u kulturi Novog Sada i zaista nam služi na ponos. Ovoga puta imaćemo priliku da slušamo vrhunsku muziku umetnika iz preko 20 zemalјa sveta, i Novi Sad tako postaje centar umetničke muzike. Grad prepoznaje veliko zalaganje Muzičke omladine Novog Sada da festival uvek bude aktuelan, svež, na najvišem nivou, da prikaže zaista najvrednije u toj oblasti i obogati publiku. Zbog toga oni uvek mogu računati na našu podršku i na partnerski odnos – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema rečima pokrajinskog sektretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević, Nomus trajanjem i kvalitetom zaslužuje veliku pažnju, te uživa i podršku Pokrajinske vlade.

- Posebno nas raduje što će ove godine na Festivalu učestvovati orkestri i horovi u nadležnosti Pokrajine, a naše je trajno opredelјenje da se okuplјamo oko projekata i zajednički delujemo kao kulturni tim koji gradi kulturnu politiku naše zemlјe – istakla je Milošević.

Kako je rekla umetnička direktorica Festivala Marija Adamov, program je obogaćen i sa dva ''neklasična'' muzička sadržaja. Jedan će prirediti jedinstveni violinista Lajko Feliks s Kvartetom Volosi iz Polјske, a drugi neobični duo kojeg čine harfistkinja Ketrin Fin i Senegalac Sekou Keita koji će predstaviti koru - afrički instrument blizak harfi. Kako se čulo na konferenciji za novinare, na Nomus 2019 vraćaju se slavni pijanisti Aleksandar Madžar, koji će svirati sa violinistom Antonijem Marvudom i Kemal Gekić koji će uz pratnju akademskog orkestra izvesti za njega napisano delo ''Gernika'', američkog kompozitora Frederika Kaufmana.

O predstojećoj manifestaciji govorili su i glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar i šef-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta Đanluka Marčano.

U okviru Nomusa biće održano deset koncerata i to u Sinagogi, Gradskoj kući, Studiju ''M'', Galeriji Matice srpske i u Srpskom narodnom pozorištu, a kompletan program dostupan je na http://www.muzickaomladina.org/

Novi Sad, 2. april 2019. godine