Čitaj mi

PROMOCIJA GRADSKOG BICIKLA 'NS BIKE'

Sreda, 29. jun 2011. godine
12.00 časova
Trg slobode

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa direktorom JKP Parking servis Ivanom Ferkom i direktorom JKP Gradsko zelenilo Natašom Rašetom predstaviće prve gradske bicikle koji će moći da se koriste u okviru organizovane mreže rentiranja gradskih bicikala 'NS BIKE'.

Početkom jula Novosađani će imati priliku da na pet lokacija u gradu iznajme gradski bicikl, a stanice će biti postavljene kod železničke stanice, Srpskog narodnog pozorišta, SPENS-a, u Kampusu i kod Štranda. Građani će moći da, na bilo kojoj od ovih lokacija, iznajme bicikl i da ga po završenoj vožnji vrate na neku od ovih lokacija. Bicikli će moći da se iznajme po simboličnoj ceni, 20 dinara za 1 sat i 100 dinara dnevno (od 8 do 20 časova), a sva sredstva ostvarena na taj način biće usmerena u humanitarne svrhe. Stanice za bicikle će biti pod video nadzorom i sastojaće se od štandova za ostavljanje bicikala i upravljačkog ormara, odnosno kućišta za smeštaj i instaliranje opreme za poluautomatsko upravljanje, otključavanjem i zaključavanjem bicikala. Kapacitet ovih stanica će biti 14 bicikala, a bicikli će biti postavljani jednostrano ili dvostrano, zavisi od lokacije, odnosno, prostora na kojoj će biti postavljene. Za organizovano rentiranje gradskih bicikala biće nadležno JKP Parking servis, a JKP Gradsko zelenilo postaraće se da krov stanica za bicikle bude ozelenjen.

Inicijativa za projekat 'NS BIKE' pokrenuta je tokom kampanje Grada Novog Sada 'Vratimo Novi Sad biciklistima' čiji je osnovni cilj bio da promocijom bicikla kao 'najzdravijeg prevoznog sredstva' utiče na smanjivanje saobraćajnih gužvi i očuvanje životne sredine. Realizacijom projekta 'NS BIKE' Novi Sad postaje prvi grad u Srbiji koji ima organizovanu mrežu rentiranja gradskih bicikala.

Novi Sad, 28. jun 2011. godine