Čitaj mi

NAPREDUJE OBNOVA PODGRAĐA PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić obišli su radove na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Reč je o realizaciji Programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu koja je počela 2017. godine, a od 2018. godine obnavlјaju se i objekti u starom jezgru grada. Do sada je rekonstruisano 84 objekta, a u ovoj godini planira se sređivanje još 32.

- Obnova podrgađa i starog gradskog jezgra jedan je od najvažnijih programa koje realizujemo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje kao legat budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalјi razvoj grada, posebno imajući u vidu planove za podgrađe koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar. Uloga kulture u razvoju turizma i ekonomije je nesporna, i više se stvari ne mogu razdvajati, već se moraju posmatrati i tretirati u sinergiji. Multidisciplinarni pristup je ono što karakteriše delovanje Grada i Uprave za kulturu, okuplјanje lјudi raznih profesija oko iste ideje, a to je da ulepšamo naš grad, da ga opleminimo novim kvalitetnim sadržajima i da budemo u korak sa vremenom i razvojem. Imamo ogromnu podršku Republike Srbije da sprovedemo velike poduhvate poput ovog, a vrednost do sada ugovorenih radova iznosi blizu 340 miliona dinara – istakao je Dalibor Rožić.

On je takođe naveo da Grad čuva kulturno i arhitektonsko nasleđe, ali i da je potpuno otvoren za novo i moderno.

- Dobar primer za to je revitalizacija tzv. Kineske četvrti koja polako postaje Kreativni distrikt i koja će biti meka stvaralaštva u najširem smislu, na raspolaganju kreativcima i umetnicima, ali i građanima. Decentralizujemo kulturu, otvaramo Kulturne stanice svuda po gradu, a cilј nam je da maksimalno aktiviramo Novosađane da učestvuju u društvenom i kulturnom životu, i da svi zajedno doprinesemo tome da Novi Sad postane još privlačnije mesto za život – rekao je Rožić.

Prema rečima Siniše Jokića, Republika Srbija zajedno sa Gradom četiri godine intenzivno pomaže obnovi graditelјskog nasleđa Novog Sada i Petrovaradina.

- Iako je projekat obnove izuzetno zahtevan, rezultati su vidlјivi i možemo biti ponosni što su za njegovu realizaciju izdvojena sredstva i što možemo da nastavimo da ga realizujemo po standardima konzervatorsko-restauratorske struke kako bi se očuvala ambijentalna vrednost svih objekata u podgrađu- rekao je Siniša Jokić.

 

Novi Sad, 18. jun 2020. godine