Čitaj mi

MINISTARKA KULTURE SLOVAČKE REPUBLIKE U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ministarku kulture Slovačke Republike Ljubicu Lašakovu i tom prilikom poželeo joj srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad. Na sastanku u Gradskoj kući razgovaralo se o modalitetima za uspostavlјanje intenzivnije saradnje na polјu kulture, a posebno u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

Gradonačelnik je ocenio da je slovačka zajednica u Novom Sadu i Vojvodini veoma aktivna i da umnogome doprinosi društveno-kulturnom životu, te da postoji dobra osnova za dalјe jačanje odnosa. Sagovornici su se složili da projekat NS EPK 2021 nudi veliki prostor za inovacije na polјu kulture, kao i za umrežavanje ustanova kulture iz različitih zemalјa, što samo može uticati na stvaranje novih pozitivnih vrednosti.

Kulturna razmena i međunarodna saradnja na polјu kulture utiču na bolјe međusobno upoznavanje, te na stvaranje harmoničnih odnosa, a kultura postaje sve bitinija i za ekonomski razvoj, rečeno je prilikom susreta zvaničnika.

Gradonačelnik Vučević ja naglasio da je grad prepoznao potencijal kulture i mladih kao aktivnih činilaca promena, te da je pionirski započeo realizaciju važne infrastrukturne investicije, odnosno pretvaranje zapuštenog industrijskog prostora u Omladinski kreativni polis, a u cilјu da se obezbede uslovi za razvoj kreativne i kulturne industrije.Sa tom namerom u gradu su otvorene već tri kulturne stanice koje takođe podstiču i građnski aktivizam.

 

Novi Sad, 22. februar 2019. godine