Čitaj mi

GRAD NOVI SAD ULAŽE U UNAPREĐENJE TURISTIČKE PONUDE

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je uručenju sertifikata svim polaznicima Programa „Obuka i obrazovanje nezaposlenih lica i stručno usavršavanje zaposlenih aktera iz oblasti turizma“ koji su realizovali Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“ i Gradska uprava za privredu.

- Drago mi je da nakon šest meseci od početka obuka možemo reći da su one uspešno sprovedene. Grad Novi Sad se opredelio, nakon analize i izrade Programa razvoja turizma 2018-2022, da je edukacija kadrova u turizmu veoma bitna stavka. U skladu sa tim Programom opredelili smo sredstva u budžetu kako bismo sproveli edukaciju za 100 nezaposlenih i 50 zaposlenih lica u turizmu i zadovoljan sam što smo to radili sa eminentnom institucijom kao što je „HORES“. Nama je bitno da podižemo nivo kvaliteta kadrova u turizmu, pre svega da bismo bili kompetentniji, da bi Novi Sad bio atraktivnija turistička destinacija, i svakako planiramo da ovo radimo i narednih godina – rekao je Radojević.

Teorijski deo obuke bio je realizovan u dva odvojena programa za nezaposlene i za zaposlene, na radionicama koje su održane u periodu maj-jun i septembar-oktobar 2019. godine. Program za nezaposlena lica obuhvatio je prekvalifikaciju i kvalifikaciju za recepcionere, kuvare, sobarice, konobare i wellness saradnike, dok je program za zaposlene podrazumevao predavanja na aktuelne teme kao što su brending i brendiranje, digitalni marketing, pozicioniranje i prodaja turističke destinacije, kreativna industrija i urbani turizam, podizanje konkurentnosti i EU fondovi.

Događaju je prisustvovao i direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“ dr Geori Genov koji je naglasio da je u ugostiteljskoj industriji veliki problem ljudski kapital, s obzirom na odliv kadrova iz Srbije.

- Ove godine smo u saradnji sa Gradom organizovali obuke za zaposlene kako bismo unapredili njihovo znanje, a za nezaposlena lica realizovane su prekvalifikacije i kvalifikacije. Za izvođenje obuka bili su angažovani najeminentniji predavači koji imaju formalno obrazovanje iz predmetnih oblasti kao i višegodišnje radno iskustvo na vodećim pozicijama – izjavio je dr Geori Genov.

Osnovni cilj održanih obuka jeste ulaganje u ljudske resurse, jer obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih u turizmu čini najvažniji faktor u turističkoj destiniciji, a koji direktno i indirektno utiče na konkurentnost turističkih proizvoda neke destinacije. Edukovanjem i usavršavanjem ljudskih resursa u turizmu i ugostiteljstvu omogućava se razvoj proizvoda, usluga i novih tehnologija, u cilju povećanja konkurentnosti ne samo turističkog proizvoda, nego i turističkih preduzeća, ali i turističke destinicije u celosti.

Novi Sad, 9. oktobar 2019. godine