Čitaj mi

„DUŽIJANCA“ U NOVOM SADU

Nedelja, 24. jul 2022. godine

10.00 časova (samo za snimatelje i fotoreportere)
Župna crkva Imena Marijinog
12.00 časova – obraćanja na bini
Trg Republike

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovaće misi u Župnoj crkvi Imena Marijinog koju će predvoditi beogradski nadbiskup i mitropolit monsinjor Stanislav Hočevar, a povodom „Dužijance“ - tradicionalne manifestacije kojom se obeležava završetak žetve. Misi će prisustvovati i drugi brojni gosti, predstavnici pokrajinskih tela, Hrvatske zajednice, državnih struktura Republike Srbije i Republike Hrvatske. Oni će nakon njenog završetka, posle 11 časova, krenuti u šetnju Zmaj Jovinom ulicom do Trga Republike, gde će biti upriličen defile barjaktara, risara, folklornih grupa, bandaša i banadašica u fijakeru,  i to od crkve do bine na Trgu Republike.

Ceremonija predaje hleba gradonačelniku odvijaće se na bini, gde će se u podne on obratiti prisutnima, uz zvaničnike iz Republike Hrvatske i predstavnike Hrvatske zajednice.

Dužijanca je proslava priređena u čast završetka žetelačkih radova, koja se u Subotici slavi tradicionalno već preko 100 godina.  To je manifestacija vezana, pre svega, za običaje Bunjevaca Hrvata u Bačkoj koja svake godine okuplja veliki broj gostiju, i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija na severu Vojvodine. Organizatori manifestacije su istakli kao novinu u odnosu na sve protekle „Dužijance“ to što će ona ove godine biti upriličena u Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture. U toku tri dana, biće prezentovan bogat program, kao deo ponude kulturnog sadržaja grada, dok će centralna proslava biti u Subotici.

Novi Sad, 23. jul 2022. godine