Čitaj mi

DODELjENI SERTIFIKATI ZA ZAVRŠENU OBUKU ZA PREDUZETNIKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanoj dodeli sertifikata na projektu “Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika – Pripremi se za evropsko tržište”. Evropski pokret Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ su, u periodu od aprila do juna meseca 2016. godine, zajednički realizovali aktivnosti na tom projektu. U okviru njega je realizovan ciklus od šest obuka za potencijalne preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća sa teritorije Grada Novog Sada.

- Čestitam dobitnicima sertifikata i želim im mnogo uspeha u dalјem radu. Poslednjih godina odnos nezaposlenosti i preduzetništva je privukao dosta pažnje kreatorima politika, kako u Evropskoj Uniji, tako i u Republici Srbiji. Neumolјivo visoka stopa nezaposlenosti u kombinaciji sa ograničenim ekonomskim rastom izazvala je kreatore politike da daju veći značaj preduzetništvu i samozapošlјavanju kao načinu da se podstakne ekonomski napredak i smanji nezaposlenost. I mi u Novom Sadu radimo na tome i izdvajamo značajna sredstva preko Gradske uprave za privredu, kako bismo dali podršku preduzetnicima, stručnim studentskim praksama, pripravničkim programima i dr, a iznosi koji se izdvajaju iz budžeta za te namene iz godine u godinu rastu. Preduzetništvo i male firme igraju posebno važnu ulogu i sada smo svedoci toga da se favorizuju male firme, koje imaju veću fleksibilnost da se prilagođavaju velikim promenama na tržištu, za razliku od velikih korporacija - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti da podržava i ohrabruje preduzetnički duh i sve one koji žele da pokrenu privatni posao.

Događaju su, pored gradonačelnika, prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman–Dirkes, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad  Aleksandar Simurdić, kao i direktor Razvojne agencije Bačka Nemanja Starović.

Pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić rekao je da mu je veliko zadovolјstvo što prisustvuje finalizaciji jednog ozbilјnog i zahtevnog projekta koji je okupio mnogobrojne ozbilјne partnere na putu svoje realizacije.

- Čestitam svim učesnicima na projektu, a posebno želim da istaknem partnerstvo Grada Novog Sada i sekretarijata za regionalni razvoj, koje će u narednom periodu biti prožeto intenzivnijim zajedničkimim radom na mnogim polјima. Fokus će nam biti na pripremama projekta i to je nešto na čemu ćemo insistirati, a sve u funkciji lokalnog i regionalnog razvoja – rekao je Ognjen Bjelić i dodao da je jedinstven cilј rast životnog standarda i ekonomski razvoj.

Direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman–Dirkes poželeo je dobitnicima sertifikata mnogo uspeha u narednom periodu i poručio da je Novi Sad grad u razvoju, a da pored toga što je grad mladih, jer je svojevrsni univerzitetski centar, on aktivno radi i na pružanju podrške novim preduzećima i njihovim projektima.

Ovo je bio treći ciklus obuka koji je realizovan uz podršku Fondacije „Konrad Adenauer“ u poslednje dve godine, a dodelom sertifikata u Gradskoj kući svečano je obeležen kraj tog ciklusa.

Novi Sad, 6. jul 2016. godine