Čitaj mi

DODELjENE VIDOVDANSKE NAGRADE NAJBOLjIM UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNјIH ŠKOLA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem uručio Vidovdanske nagrade učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine. Oni su im tom prilikom na platou kod sat-kule na Petrovaradinskoj tvrđavi uručili pohvalnice koje se dodelјuju svake godine uoči  Vidovdana, a nagrada se sastoji i od novčanog iznosa koji zavisi od osvojenog mesta.

- Ovo je jedan od najlepših događaja u Novom Sadu i jedna od najlepših slika koju šalјemo iz našeg grada, iz Omladinske prestonice Evrope. Čestitam vama učenicima, vašim roditelјima, profesorima i trenerima, na napornom radu i uspesima koje ste postigli. Mi iz godine u godinu izdvajamo sve više sredstava za Vidovdansku nagradu, a to je zato jer ste vi sve bolјi i bolјi. Samo nastavite da nižete uspehe, a Grad će uvek biti tu da prepozna i podrži vaš rad i rezultate. Vi ste, ne samo ponos Novog Sada, već i njegova budućnost. Na temelјima vašeg uspeha, napredovaće i naš grad i zemlјa, a vi, kao nove generacije mladih, nikada ne smete zaboraviti ko ste i odakle ste. Uvek treba ponosno da nosite ime svoje zemlјe i da ovde primenjujete dragoceno znanje i veštine koje imate, kako biste pokrenuli celo društvo napred - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pored gradonačelnika, prisutnima su se obratili i direktorica Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović čiji su učenici u školskoj 2018/19. godini osvojili čak 140 nagrada, a u ime nagrađenih učenika, Tadija Šebez, učenik Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ koji je u školskoj 2018/19. godini osvojio 1. mesto na Srpskoj  informatičkoj olimpijadi, 1. mesto iz matematike na republičkom takmičenju „Misliša“ kao i 1. mesto na državnom takmičenju iz informatike.

Grad Novi Sad obezbedio je za Vidovdansku nagradu za školsku 2018/2019. godinu sredstva u iznosu od  11 700 000  dinara. Takođe, u ovoj školskoj godini, dodelјeno je 828 Vidovdanskih nagrada, i to za  ukupno 715 učenika, od čega 380 nagrada za 338 učenika osnovnih škola i 448 nagrada za 377 učenika srednjih škola.  Pored ovih nagrada, u ovoj školskoj godini, na osnovu Zaklјučka Gradonačelnika Grada Novog Sada dodelјeno je i pet Vidovdanskih nagrada učenicima za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu i to, za  osvojeno prvo mesto u pojedinačnom nastupu, nagrada u iznosu od 45 000 dinara, za osvojeno drugo mesto nagrada u iznosu od 40 000 dinara i za osvojeno treće mesto u iznosu od  35 000 dinara.

Grad Novi Sad će u 2019. godini osim Vidovdanskih nagrada, obezbediti i  studijsko putovanje na Krf u septembru mesecu za 50 najbolјih učenika osnovnih škola sa teritorije Grada u koji će putovati u pratnji 10 mentora i organizaciji Grada Novog Sada i Grada Krfa , i to učenika koji će u školskoj 2019/20. pohađati osmi razred, a na osnovu postignuća iz prethodnog perioda. Pored toga, biće obezbeđen komplet udžbenika za učenike 1. razreda koji započinju školovanje, za šta je Grad planirao 25,7 miliona dinara. Zatim, planirana je poseta pozorišnoj predstavi u Pozorištu mladih za sve učenike novosadskih škola, kao i poseta Narodnom muzeju u Beogradu za učenike 6. razreda osnovne škole i 2. godine srednje škole. Grad Novi Sad će ukupno u 2019. godini izdvojiti 37 miliona dinara za Program za viši kvalitet obrazovanja i po tome se izdvaja kao prvi grad u Srbiji koji je doneo tu Odluku.

Novi Sad, 27. jun 2019. godine