Čitaj mi

DODELjENE DIPLOME UČESNICIMA ''ŠKOLE ĆIRILIČNE KALIGRAFIJE''

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić uručio je diplome učesnicima projekta ''Škola ćirilične kaligrafije'' koji je realizovala Omladina JAZAS Novi Sad uz podršku Ministarstva spolјnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Mladi iz Banja Luke, Temišvara, Vukovara, Beograda (Mladenovca) i Novog Sada su se kroz druženje upoznali sa veštinama kaligrafije, osnovama pravopisa i kulture, ali posetili su i znamenite institucije kulture Novog Sada.

- Kultura i jezik nas povezuju i približavaju, i uvek je dobro kada učimo jedni o drugima. Novi Sad je grad izuzetno bogate kulturno-istorijske baštine, specifična sredina u kojoj zajedno i složno žive lјudi različitih nacionalnosti i veroispovesti. Zbog toga uvek podržavamo sve one koji se bave projektima humanističke orijentacije i stvaraju nove veze među lјudima. Zbog takvog našeg opredelјenja proglašeni smo evropskim prestonicama kulture i mladih, što znači da se u ovom trenutku kod nas realizuju brojne aktivnosti koje će na bolјe promeniti i izgled našeg grada ali i obogatiti ponudu kvalitetnih programa od opšteg društvenog značaja – naglasio je Dalibor Rožić.

Kako je rekao izvršni direktor Omladine JAZAS Darko Lazarević, tokom škole koja je trajala od 20. do 24. oktobra učesnici Projekta imali su priliku da se, kroz programe negovanja pismenosti, lepog pisanja i književnog stvaralaštva, upoznaju sa tradicijom i da na kreativan način kroz umetnost kaligrafije izraze i predstave ćirilično pismo.

Oni su takođe posetili brojne ustanove kulture kao što su Matica srpska, muzeji, Petrovaradinska tvrđava, ali i stare Pravoslavne crkve u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Novi Sad, 24. oktobar 2017. godine