Čitaj mi

AMBASADORKA FRANCUSKE U POSETI GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadorku Francuske u Republici Srbiji Nј.E. Kristin Moro koja je u poseti Gradu Novom Sadu sa saradnicima.

- Danas smo u Gradskoj kući održali sadržajan i kvalitetan sastanak sa Nј.E. Kristin Moro koja je veliki prijatelј Novog Sada. Više tema je bilo na dnevnom redu, a dotakli smo se dosadašnje saradnje Ambasade Francuske u Beogradu i Grada Novog Sada, zatim funkcionisanja i rada novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, a razgovarali smo i o bilingvalnoj nastavi na srpskom i francuskom jeziku u novosadskim školama. Jedna od prioritetnih tema je bila i privreda, kao i ekonomski potencijali Novog Sada, u kontekstu pitanja koja bi bila interesantna za investitore iz Francuske. Naravno, iskoristio sam naš susret i da ambasadorki predstavim našu kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021 i za Omladinsku prestonicu Evrope 2019, u okviru koje se kao najznačajniji ističe projekat „Youth Creative Polisa“, odnosno omladinskog grada u Kineskoj četvrti. U tom pogledu, postoje nagoveštaji uspostavlјanja saradnje Grada Novog Sada i francuske regije Val d' Oaz, odakle su nam, već u dva navrata, u poseti bili uvaženi gosti – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i uputio čestitku ambasadorki Kristin Moro, kao i svim zaposlenim u ambasadi Francuske u Beogradu povodom predstojećeg nacionalnog dana Francuske 14. jula.

Ambasadorka Francuske u Republici Srbiji Nј.E. Kristin Moro Nј.E. istakla je da su se današnji razgovori vodili u veoma konstruktivnoj i prijatelјskoj atmosferi.

- Želim da čestitam gradonačelniku Vučeviću na tome što su mu građani iskazali poverenje da u još jednom mandatu vodi Novi Sad. Mi smo razgovarali o saradnji između Francuske i Grada Novog Sada kao lokalne samouprave. Ta saradnja postoji u oblastima kulture, obrazovanja i ekonomije i konstantno se razvija. Želimo da budemo partner sa Gradom i da zajednički učestvujemo u svim projektima koji se planiraju u budućnosti - rekla je ambasadorka Francuske u Republici Srbiji Nј.E. Kristin Moro.

Novi Sad, 11. jul 2016. godine