Čitaj mi

AMBASADOR KRALJEVINE MAROKA POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Kralјevine Maroka Nј.E. gospodina Mohameda Amina Belhaža. Tom prilikom gradonačelnik mu se zahvalio na poseti i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Na sastanku u Gradskoj kući zvaničnici su se složili da su tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Maroka dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou. Gradonačelnik Vučević rekao je da izuzetno vrednuje stav Kralјevine Maroka u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije odnosno, teritorijalnim integritetom Srbije.

Pored kulture i obrazovanja, kao važne oblasti za uspostavlјanje novih veza na obostranu korist, navedeni su privreda odnosno polјoprivreda i turizam, a ambasador Belhaž naglasio je da se trenutno razgovara o učešću Maroka na narednom Međunarodnom sajmu polјoprivrede u Novom Sadu.

Gradonačelnik Vučević naglasio je i veliku ulogu novosadskog univerziteta i IT sektora za opšti napredak grada, kao i najvažniji projekat u kulturi ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture''. Gradonačelnik i ambasador ocenili su da su kulturna razmena, povezivanje omladine i pospešivanje saradnje među univerzitetima veoma važni za dalјi razvoj saradnje.

Sagovornici su se složili da postoji veliki potencijal za razvijanje odnosa i da će oba zvaničnika sa svojih pozicija doprineti njihovom ostvarivanju. Oni su se dogovorili da će u narednom periodu preduzeti korake za uspostavlјanje bližih odnosa između Grada Novog Sada i marokanskog grada Meknes.

Novi Sad, 6. novembar 2017. godine