Читај ми

КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ОМЛАДИНСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА "РеЛОаД2" У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин примио је у Градској кући представнике омладинских организација и са њима том приликом разговарао о реализацији пројекта "Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану - РеЛОаД2" чији је један од носилаца Градска управа за спорт и омладину.

"Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану - РеЛОаД2" финансира Европска унија, спроводи Програм Уједињених нација за развој у Србији, а Нови Сад је једна од седам локалних самоуправа које су одабране да учествују у другој фази пројекта чији је циљ јачање партнерства између локалних власти и цивилног друштва.

Пројекат подржава унапређење транспарентног финансирања пројеката организација цивилног друштва, из буџета јединица локалне самоуправе, чиме се осигурава веће учешће грађана у процесима доношења одлука и унапређује пружање јавних услуга. Одабране општине и градови ће имати прилику да искористе бесповратна финансијска средства, у укупном износу од 1.500.000 америчких долара за финансирање пројеката од јавног интереса које реализују организације цивилног друштва, а који су у складу са Циљевима одрживог развоја.

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин објаснио је да ће за реализацију тог пројекта удружењима младих, удружењима за младе и њиховим савезима са територије Града Новог Сада биће по наведеном основу на располагању износ од укупно 150.000 америчких долара бесповратних финансијских средстава.

- Биће додељено 75.000 америчких долара у 2022. години и 75.000 америчких долара, у 2023. години, а Градска управа за спорт и омладину суфинансираће пројекте удружења младих, удружења за младе и њихових савеза, који буду одобрени у оквиру заједничког јавног позива у износу од 20% укупно пласираних средстава - истакао је Огњен Цвјетићанин и додао – Данас је објављен и Јавни конкурс за финансирање програма и пројеката којима се остварују циљеви и мере дефинисане Локалним акционим планом политике за младе. Сигуран сам да ће омладинске организације на најбољи начин искористити ове ресурсе да своје идеје спроведу у дело, а све у корист квалитетнијег живота младих у нашем граду.

Нови Сад, 16. март 2022. године