Читај ми

ГРАДСКИ ОДБОР САВЕЗА СРБА ИЗ РЕГИОНА ПОЧЕО СА РАДОМ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је почетку рада Градског одбора  Савеза Срба из региона чије се просторије налазе на Булевару ослобођења бр. 26 у Новом Саду.

- Нови Сад је у претходне две и по деценије готово дуплирао број становника, а то је било условљено миграцијама становништва, не само из других градова Србије, већ и након дешавања на просторима бивше Југославије када је велики број наших сународника из Босне и Херцеговине и Хрватске нашао свој нови дом у Новом Саду. Веома је битно да се артикулише та заједница досељених Срба и да се они на најбољи начин интегришу у заједницу. То није лако, ни са социолошког, ни политиколошког ни урбанистичког аспекта, јер се и даље суочавамо са великим проблемима. Радује ме што је Савез Срба из региона основао Градски одбор у Новом Саду и очекујем да то Удружење не буде само још једно у низу оних чији рад се, тобоже, односи на заштиту националних интереса Срба из бивших југословенских република, а у ствари је усмерено на стицање личне материјалне користи. Сматрам да је цео концепт овог Удружења одлично осмишљен, и то кроз пружање правне помоћи у погледу заштите имовине наших сународника - рекао је градоначелник.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је Савез основан пре неколико месеци са намером да покуша да оствари три циља.

- Први циљ је да учинимо све са наше стране, у сарадњи са државним институцијама, да афирмишемо питање Срба у региону, који живе у државама насталим на простору бивше Југославије, као и у Мађарској и Албанији и да им помогнемо кроз пружање помоћи у економској и правној области, уз очување националног идентитета. Други циљ је да решавамо бројне проблеме стотина хиљада избеглих Срба чија су права била угрожена, а све кроз велику акцију евидентирања отете, уништене, оштећене и неадекватно продате имовине.  Ми ћемо након евидентирања свих пријављених случајева ангажовати стручњаке како бисмо направили релевантни извештај. Тај извештај ће бити упућен међународним организацијама, као што су Европска унија, Савет Европе, Европски парламент и Комисија. С тога, позивам све грађане, избегла и прогнана лица која су оштећена у својим правима у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини да се од сутра одазову и попуне образац који се налази на нашем сајту www.ssr.org.rs и да нас за све информације контактирају. Трећи циљ нам је издавање новина Српско коло, чији је први број већ изашао, а које ће помагати овој акцији и које имају задатак да информишу наше земљаке о свим актуелностима – рекао је Линта и захвалио градоначелнику Вучевићу који је омогућио обезбеђивање просторија за несметан рад Удружења у Новом Саду. 

Савез Срба из региона организовао је више догађаја у претходном периоду, као што је била изложба радова српских сликара и вајара родом и пореклом из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ протекле недеље, а почетком јануара планирана је изложба докумената и фотографија о страдању Срба са подручја Хрватске и Босне и Херцеговине 1991 -1995. године у Културном центру Новог Сада.  Такође, у организацији Савеза Срба из региона 24. јануара наредне године биће одржан Фестивал фолклора Срба родом и пореклом из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ у великој дворани Српског народног позоришта.

Нови Сад, 14. децембар 2015. године