Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА У ПОСЕТИ КРФУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сусрео се данас на Крфу са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, и том приликом истакао да ће пријатељске везе и сарадња двеју земаља бити унапређене и будућим братимљењем Новог Сада и Крфа. На церемонији која је организована у част проглашења грчког председника Прокописа Павлопулоса за почасног грађанина општине Крф, градоначелник Новог Сада који са делегацијом града борави у посети Крфу, поводом обележавања присаједињења Јонских острва Грчкој 21. маја 1864. године, имао је сусрете и са бројним представницима политичког и привредног живота Грчке, и општине Крф. Нови Сад и Крф су на корак до потписивања Споразума о пријатељској сарадњи, и то би ускоро требало да буде озваничено у Новом Саду, истакли су приликом разговора градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Крфа Константин Николоузос. Осим развијања сарадње у области туризма и културних, уметничких и спортиских садржаја, Нови Сад и Крф ће заједно организовати програме који ће допринети очувању сећања на историјске догађаје који су повезали два народа, на боравак српске војске на Крфу и Петроварадинску битку код Новог Сада.

- Историјски гледано, наше побратимство траје већ 300 година. Данас можемо само да га формализујемо, да га продубимо, да му дамо нове могућности да се развија, кроз бројне културне и спортске садржаје, али и повезивање и размену ђака и студената, и сарадњом два Универзитета, и на друге начине којима ћемо одржати сећања на наше славне претке. Историјски тренутак Првог светског рата у коме је српска војска боравила на Крфу, после преласка Албаније, и голгота која их је ту снашла, већини нас је познат, али тек директним суочавањем са споменицима тог трагичног и славног времена, постајемо потпуно свесни свих страхота које су задесиле нашу војску и цивиле. Зато кад овде дођете, нисте више само туриста, већ постајете и ходочасник, истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, и додао:

- У годинама које следе, у годинама у којима ће Нови Сад као Европска престоница кулуре 2021. године, туристима из целог света представити своје културно и историјско благо, жеља нам је да историјска сећања из Првог светског рата, и страдања српског народа, буду што видљивија кроз бројне садржаје које ћемо релизовати заједно са нашим пријатељима из општине Крф, нагласио је Милош Вучевић.

Током посете Крфу, делегација Града Новог Сада положила је венце на Спомен обележје присаједињења Јонских острва Грчкој, и одала пошту страдалим српским војницима и регрутима који су сахрањени у „Плавој гробници“, у водама Јонског мора. Са пријатељима из Крфског друштвa грчко – српског пријатељства, делегација Града Новог Сада обишла је и Српску кућу, музеј посвећен страдању српске војске током повлачења преко Албаније у Првом светском рату, 1915 – 1916 године.

Нови Сад, 21. мај 2017. годинне