Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК И МИНИСТАР КУЛTУРЕ ПОСЕТИЛИ САЛОН КЊИГА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем посетио Салон књига на Новосадском сајму, у оквиру којег је  у Аули „Мастер центра“ отворена изложба „Негујмо српски језик“. Циљ те акције коју је покренуло Министарство кутуре и информисања, је да се подстакне брига за очување и развијање српског језика и језичке културе, да се уз учешће познатих личности и истицање различитих језичких поука грађани подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре, као и да се подигне ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења.

- Нема сумње да су програми овогодишњег Салона књига и Сајма образовања унапређени у односу на дешавања на овим манифестацијама у претходном периоду. Веома је значајно, како за Новосадски сајам, тако и за Град и Покрајину, то што смо у току неколико сајамских дана имали прилику да угостимо чак два државна министра, односно министре Шарчевића и Вукосављевића. То је јасна подршка од стране Владе Републике Србије оваквим догађајима у Новом Саду. Веома смо захвални, како председнику Владе, тако и ресорним министрима, у отвореној подршци Новом Саду као Европској престоници културе 2021. године, који су тај пројекат прогласили за пројекат од националног значаја - рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће у наредним годинама уследити велика улагања у сектор културе града, како у инфраструктурне пројекте, тако и у програмске културне садржаје.

Министар Владан Вукосављевић истакао је значај титуле Европске престонице културе коју ће Нови Сад понети 2021. године, рекавши да је то прилика за нова инвестициона улагања, како домаћа, тако и из Европске уније. У вези са тим, Министарство на чијем је челу, како је навео, до краја 2020. године за ту намену Новом Саду ће помоћи са 4,7 милиона евра.

- Језик је појмовно средство које спаја један народ и преноси са генерације на генерацију културно језгро једног народа. Култура читања јесте основ напретка сваког друштва и принцип на којем мора да се ради заједнички. Свака манифестација која промовише културу љубави према књизи и научном стваралаштву је драгоцена. Податак да је између пет и шест хиљада деце из основних школа Војводине имало прилику да бесплатно посети овај сајамски догађај, представља доказ да се озбиљно улаже у темеље културе. Ми у целој Србији организујемо стручне семинаре за наставнике и професоре српског језика, књижевне вечери за децу и одрасле, као и позоришне представе. Овом акцијом желимо да питања културе говора, очувања и неговања језика и писма буду неке од битнијих тема нашег друштва – рекао је министар Владан Вукосављевић истакавши да ће се акција „Негујмо српски језик“ проширити и на друге земље, где год живи српска заједница.

Нови Сад, 9. март 2017. године