Читај ми

ГРАД НОВИ САД ПОМАЖЕ ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић донео је одлуку да Град упути помоћ на територију Пчињског управног округа у места Бујановац, Прешево и Босилеград која су угрожена од заразне болести говеда - нодуларни дерматитис.

Нoдулaрни дeрмaтитис је вирусно обољење искључиво говеда и бивола. Вирус се преноси механичким путем преко инсеката (крпеља, комараца, мува) и кретањем/транспортом заражених животиња и преносилаца. Болест се не преноси на људе и нема опасности по здравље људи.

Тим поводом градоначелник Милош Вучевић ће у угрожена подручја послати људство, 15 возила са уређајима за сузбијање инсеката са земље, технику, ваздухоплов, препарате за сузбијање инсеката који су преносници, као и препарате за дезинфекцију који сузбијају вирус.

На тај начин, градоначелник Новог Сада даје подршку Влади Републике Србије у циљу спречавања даљег ширења поменутог вируса.

Кључне мере за сузбијање болести су рана идентификација, забрана кретања, спречавање илегалног транспорта животиња и уништавање заражених говеда. Апелу Владе Републике Србије придружује се и Град Нови Сад те позива власнике животиња да сумњиве случајеве благовремено пријаве локалним ветеринарским станицама.

Нови Сад, 15. јун 2016. године