Читај ми

ДЕЦА ИЗ ВРТИЋА „НОВОСАЂАНЧЕ“ ПРИПРЕМАЛА ЗДРАВ ДОРУЧАК

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетио је вртић "Новосађанче" где је одржана демонстрацијa припреме оброка по принципима правилне исхране. Ова акција реализована је у оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране“ коју спроводи Институт за јавно здравље Војводине, под покровитељством Градске управе за здравство.

-Наше здравље у великој мери зависи од начина на који се хранимо. За ово подручје карактеристична је тешка и масна храна и зато резултати често показују појаву дијабетеса, повишеног холестерола и триглицерида, срчаних и можданих удара, или обољења крвних судова код људи. Будући да је у зрелим годинама тешко променити навике, веома је важно да децу још у најранијем животном добу научимо које су то намирнице добре за њихов правилан раст и развој и како да их комбинују - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Храну су припремили студенти гастрономије Департмана за географију, туризам и угоститељство Природно-математичког факултета заједно са децом из вртића, по рецепту лекара, специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине. Према речима др Милке Поповић из овог Института више генерација новосадске деце је на овај начин научило да спреми здрав оброк, а једна од најважнијих порука овогодишње кампање је „Мање шећера више здравља“.

-Унос шећера у великим количинама представља фактор ризика који води до појаве шећерне болести и каријеса, али и бројних других болести које су повезане са основном последицом, а то је гојазност. Овом акцијом желимо да усмеримо децу ка здравим изборима и подстакнемо да сами посегну за воћем, а не за слаткишима. На тај начин смањићемо факторе ризика и обезбедити  им здравије детињство – истакла је др Милка Поповић.

Демонстрацији припреме оброка присуствовала је и в.д директора Предшколске установе „Радосно детињство“ Мирјана Ђурђев која је објаснила да ова установа у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине са великом пажњом саставља јеловник и континуирано врши контролу енергетске вредности, биолошке вредности, као и безбедности хране.

Нови Сад, 5. новембар 2014. године