Читај ми

ДАН СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je комеморативном скупу јединица из гарнизона Нови Сад, поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању пре 17 година.

- Тог 24. марта 1999. године, једна од првих мета агресорима је био Нови Сад. Наш град и наша држава претрпели су велике нападе, губитке и штету, а изгубили смо, пре свега, велики број људских живота. И данас се сећамо бомби у Шангају, на Детелинари и на Клиси, као и са сремске стране града, сећамо се порушених мостова у Новом Саду, али и Алексинца, Варварина, Ниша и свих оних места бомбардованих на Косову и Метохији. Клањамо се сенима невиних жртава агресорских бомби и сећамо се жртава припадника Војске и Полиције који су дали своје животе бранећи отаџбину. Евоцирајући успомене на те трагичне дане и догађаје, ми смо данас обавезни да будемо уједињени око заједничког циља - да Србија буде развијена, економски снажна и политички стабилна држава, са јасном и извесном будућношћу, као и да се догађаји из 1999. године никад не понове и да се никада не забораве – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Заменик команданта Прве бригаде копнене војске и заменик команданта гарнизона пуковник Вељко Мартиновић рекао је да се сваког 24. марта војници сећају својих палих другова.

- Њихови животи уткани су у нашу данашњицу, као и у нашу будућност. Ми смо у обавези да их се сећамо, а те успомене за нас војнике представљају посебан подстрек, јер је њихова жртва заслужна за ово што ми данас имамо – рекао је пуковник Ваљко Мартиновић и нагласио да просперитет државе Србије нема алтернативу.

Поред градоначелника венце на спомен обележје положиле су и делегације гарнизона Нови Сад, ОРВС Града Новог Сада, СУБНОР Нови Сад и породице погинулих припадника Војске Србије.

Нови Сад, 24. март 2016. године