Читај ми

Бициклима до здравије животне средине

Масовна промотивна вожња бицикала, коју је организовао Град Нови Сад у склопу акције „Вратимо Нови Сад бицклистима”, одржана је данас а предводио ју је градоначелник Новог Сада Игор Павличић. Вожња, у којој су учествовали бројни грађани, промовишући тако лепши и здравији живот у Новом Саду, почела је на Тргу слободе, а завршила се у Лиманском парку. По завршетку вожње за све учеснике акције организована је журка, а подељено је и око 300 катанаца за бицикле, које је обезбедило ЈКП Паркинг сервис.

- Јако сам срећан што сте нам се данас придружили и подржали идеју да Нови Сад вратимо бициклистима. То што вас има толико много значи да нисмо погрешили прошле године када смо започели ову акцију. Ја ћу се потрудити да у Новом Саду буде више бициклистичких стаза, паркиралишта за бицикле, да склонимо аутомобиле који вам сметају да слободно возите. Од вас очекујем подршку јер само заједничким снагама можемо да промовишемо праве вредности и учинимо Нови Сад још бољим и лепшим местом за живот - рекао је градоначелник Игор Павличић поздрављајући учеснике вожње и нагласио да ће нове бициклистичке стазе бити изграђене дуж реконструисаног Кеја и нових булевара.

Акција ’’Вратимо Нови Сад бициклистима’’ покренута је прошле године на иницијативу градоначелника Игора Павличића, с циљем да се промовишу борба за здраву животну средину и бицикл као ’’најздравије’’ превозно средство чијом масовнијом употребом би се допринело смањивању загађења и саобраћајних гужви.

Током прошле године у оквиру те акције Нови Сад је добио седам паркиралишта за бицикле на прометним локацијама, изграђено је 6 800 метара бициклистичких стаза у граду, а пројектом реконструкције новосадског кеја обухваћена је изградња бициклистичких стаза у дужини од 2.500 метара.

Нови Сад, 28. мај 2010. године