Читај ми

АКЦИЈА ЗА ''ЗЕЛЕНИЈИ НОВИ САД'' ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ, НОВИ САД ДУПЛИРАО НОВЕ ЗАСАДЕ

Резултати акције ''За зеленији Нови Сад'', у коју је укључена шира заједница, а чију реализацију је координирао тим стручњака, представљени су у Градској кући. У присуству студената Пољопривредног факултета, смера за пејзажну архитектуру који су били укључени у актвиности, као и чланова Савета градоначелника за пружање стручне помоћи у озелењавању и пошумљавању градских површина, о акцији су говорили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и проф. др Саша Орловић који предводи Савет.

- Срећан сам што смо 2019. године, формирањем Савета, направили значајан искорак у повећању зелених површина. Није лако направити баланс између урбанизације и очувања еко система, долази до сукобљавања интереса, јер капитал тежи да се увећа, и не угрожавајући економски развој, морамо заједно водити рачуна о квалитету животног амбијента. Да није било епидемије, имали бисмо невероватне резултате ове акције, али и овако, подигли смо 82 000 садница, што је дупло више него у ранијим годинама. Имали смо стратегију и водило се рачуна о томе где, зашто и шта садимо, али и како да одржавамо то што смо засадили. Циљ је да имамо 70 000 нових садница годишње. Уредили смо Каменички парк, почели смо радове на великом парку између Новог насеља и Детелинаре, кренули у реконструкцију Дунавског парка, а Лимански сада има 30 посто више зеленила. Реконструисаћемо и Футошки парк, а уговорили смо и израду катастра зеленила. То је пројекат вредан 27 милиона динара и сарађиваћемо са немачким партнерима. Настојаћемо да будемо пример другима у области унапређења и заштите животне средине, и кренућемо у припрему апликације за кандидатуру за Зелену престоницу Европе. Сарадња са Универзитетом и стручњацима је интензивнија него икада и поносан сам на студенте и професионалце који нас подсећају на то да морамо цео живот да учимо, мењамо се и напредујемо у складу са захтевима доба у којем живимо – нагласио је градоначелник Вучевић.

Проф. др Саша Орловић оценио је да у урбаним условима где има доста бетона и асфалта, није лако подићи зелене површине, а да је то  неопходно на путу стварања здравијих и хуманијих услова за живот.

- Нови Сад тренутно има 12 м2 зеленила по становнику, желимо да те површине увећамо, а  процена је да у наредним годинама можемо да напредујемо најмање један квадрат по становнику. Посебну пажњу посветићемо вертикалном озелењавању, јер је много зргада и неопходни су зелени зидови. Такође приоритетан нам је и зелени прстен око града, а Пројекат ветрозаштитних појасева за Нови Сад је готово завршен и он предвиђа 500 км нових дрвореда који ће повећати природни диверзитет, чувати од ветра, везивати угљен диоксид ублажавајући тако ефекте климатских промена. Намера нам је да уведемо мониторинг систем који прати виталност стабала, па да Нови Сад постане пети град у свету са тако модерном технологијом која се уклапа у концепт ''Паметног града'' – рекао је проф. др Орловић и закључио да се види велики напредак од како је градоначелник основао Савет, додајући да то тело може имати важну улогу у креирању планских урбанистичких докумената.

Нови Сад, 18. јун 2020. године