БЕОГРАДСКА КАПИЈА У ПЕТРОВАРАДИНУ УСКОРО У НОВОМ РУХУ

Министарство културе и информисања, Фонд за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине, Град Нови Сад и Banca Intesa потписали су Протокол о сарадњи којим је дефинисана реализација пројекта обнове Београдске капије на Петроварадинској тврђави, једног од три победника на јавном конкурсу који је Banca Intesa спровела у оквиру пројекта друштвене одговорности „Место које волим“.

Пројекат обнове Београдске капије у Петроварадину израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада као институција под чијим протекторатом се налази читава Петроварадинска трвђава, просторна културно-историјска целина од великог значаја. Конзерваторски радови ће започети на пролеће 2013. године и укључују санацију горњих зона капије, заштиту од деловања влаге, обнову фасада и зидова унутрашњих простора капије, реконструкцију коловоза и одводњу атмосферских вода са предметних површина. Ове радове ће финансирати све четири потписнице Протокола о сарадњи у укупном износу од нето 35 милиона динара, односно Министaрство и Banca Intesa по 10 милиона динара, а Град и Покрајина по 7,5 милиона динара.

- Велико је задовољство када се постигне договор између четири стране о суфинанирању пројекта заштите културног наслеђа који представља део великог пројекта конзерваторско-рестаураторских радова на Петроварадинској тврђави. Ово је добар пример како треба радити на очувању културног наслеђа Србије и показује да је фазни приступ и развијање партнерских односа заправо најбољи пут за реализацију великих пројеката – рекао је министар културе и инфомисања Братислав Петковић.

Београдска капија на Петроварадину представља један од три локалитета које су грађани препознали као споменик културе вредан очувања за будуће нараштаје и чију обнову су подржали са укупно 37.439 гласова на јавном конкурсу реализованом у оквиру пројекта „Место које волим“ Banca Intesa. Поменути пројекат Банка је покренула средином 2011. године са циљем да подигне свест најшире јавности о богатом културно-историјском наслеђу Србије, потреби његовог очувања и обнове три објекта или амбијенталне целине које освоје највећи број гласова грађана на пратећем конкурсу.

- Драго ми је што је идеја да се изврши заштита споменика културе дала овако позитиван ефекат и надам се да је ово тек почетак нашег заједничког деловања и сарадње. Ми смо поклонили пажњу идеји о помоћи и подршци културно историјском наслеђу за нека будућа поколења, јер сматрамо да је неопходно подједнако улагати у основу делатност, као и у друштвену и социјалну одгворност. Поред Београдске капије у Петроварадину, радови ће бити спроведени и на обележју Народне библиотеке на Косанчићевом венцу у Београду, а већ су успешно окончани у оквиру пројекта реконструисања градских бедема у Новом Пазару – рекла је Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Banca Intesa.

Београдска капија је један од најмонументалнијих сачуваних објекта у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Капија је класицистичког стила, дубока је 20 метара, а у њој се налазе четири узидане стражаре и два улаза у бочне просторије, док са обе стране постоје по два колска и два пешачка пролаза.

- За наш град Београдска капија има велику важност, првенствено због културно-историјског значаја. Давне 1918. године, у Првом светском рату, ослободилачка српска војска умарширала је у Нови Сад, тако што је прошла кроз данашњу Београдску капију и прешла Дунав, када је Нови Сад и ослобођен. С обзиром на то да у овај петроварадински споменик годинама није улагано, велико ми је задовољство да најавим Новосађанима да нас очекују радови већ по доласку пролећа – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- У времену кризе, када су средства изузетно ограничена, само заједно можемо урадити велике подухвате, а доказ за то је овај пројекат. Ми ћемо овакав вид сарадње, наставити и у будућности, пре свега ценећи приоритете и интерес грађана. Зато ме посебно радује чињеница да ће први пројекат који ћемо финансирати у 2013.години, бити управо улагање у Београдску капију - рекао је в.д. директора Фонда за капитална улагања Војводине Небојша Маленковић.

Пројекат „Место које волим“ Banca Intesa је реализован уз подршку Министарства културе и информисања, непрофитне организације Европа Ностра Србија и Републичког завода за заштиту споменика културе. Стручна комисија у саставу - Вера Павловић Лончарски, дирекорка Републичког завода за заштиту споменика културе и председница комисије, Ирина Суботић, председница организације Европа Ностра Србија, Горчин Стојановић, позоришни, филмски и телевизијски редитељ, Владимир Арсенијевић, писац, преводилац и уредник, и Маја Колар, директорка Сектора за маркетинг и комуникације Banca Intesa, од укупно 1.290 локалитета које су грађани предложили у првој фази пројекта одабрала је десет финалиста, од којих су грађани гласањем изабрали три победничка места за које је Банка издвојила 30 милиона динара.

Нови Сад, 27. децембар 2012. године