Читај ми

ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА У ПОСЕТИ ПЕЧУЈУ

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању Дана града Печуја у Мађарској. Нови Сад и тај мађарски град су побратими од 2008. године, а повезује их и то што су оба носиоци престижне титуле – Европска престоница културе.

- Честитам грађанима Печуја овај датум, којим се обележава дан њиховог града. Желим да их мимоиђу све нелагоде и да знају само за просперитет, напредак и да умножавају све оно добро што поседују, а тога је доста, поготово у области културе. Делегација Новог Сада уживала је у богато припремљеним културно-уметничким садржајима који осликавају лепоту Печуја, а били смо у прилици и да се дивимо градском језгру Печуја који је права ризница старих грађевина, у новом руху. Како оба наша града, градови побратими, носе ласкаву титулу Европска престоница културе, надам се да ће наша сарадња бити продубљена управо на том пољу на основу обостарног искуства. Култура може бити снажан кохезивни фактор, не само међу институцијама система, већ и широке јавности, која упознајући се са плодовима културе, може да изнедри неке нове вредности. Тако јаки односи и пријатељство, увек су степеница више ка сарадњи у области привреде и економије - рекао је Милан Ђурић.

У оквиру прославе дана града, заменик градоначелника Ђурић сусрео се и са градоначелником Печуја Атилом Петерфијем, а током боравка у Печују делегација је присуствовала свечаној академији у Народном позоришту и свечаној Генералној скупштини. Такође, у оквиру посете, заменик градоначелника посетио је и Српски православни храм Светог Андроника и Јуније где га је дочекао отац Милан.

Нови Сад, 1. септембар 2022. године