Читај ми

ТРАДИЦИОНАЛНА ЕТНО–МАНИФЕСТАЦИЈА „КУПУСИЈАДА“ ПО 23. ПУТ У ФУТОГУ

Традиционална етно–манифестација „Купусијада“ одржана је по 23. пут у центру Футога, а част да је отвори припала је градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу. „Купусијада“ представља јединствену манифестацију, јер је у центру пажње бренд Србије „Футошки купус“, аутохтона сорта купуса каква се узгаја и прерађује у том насељу.

- Увек нам је драго да дођемо на „Футошку купусијаду“, јер је то наш понос, бренд Футога, Новог Сада и државе Србије. Требало је много труда, борбе, знања и улагања да се она стави на мапу новосадских манифестација и да траје 23 године. Диван је осећај прошетати главном улицом која, из године у годину, постаје све ужа, јер је све је више излагача и посетилаца, а надам се да ћемо наредне године имати још већу посећеност. Ничега не би било да није оних вредних пољопривредника који су својим умећем деценијама стварали овај бренд. Треба да будемо поносни на „Купусијаду“ и на људе који су изградили њену препознатљивост. Град Нови Сад ће, као и до сада, наставити да подржава ову манифестацију и пољопривреднике који се баве органском производњом и здравом храном. Желим свима да се лепо проведу и уживају у данашњем дану и да се кући врате не само са лепим утисцима, већ и разноврсним домаћим производима - нагласио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Ова традиционална манифестација представља привредне потенцијале Футога, локалне обичаје и туристичку понуду насеља, а потенцира производњу здраве хране у здравој животној средини. Акценат гастрономског дела је на припремању јела од „Футошког купуса“, уз богат културно-забавни и едукативни програм. Организатори су МЗ Футог, КЦ „Младост“ Футог, Удружење „Футошки купус“, Пољопривредна школа са Домом ученика и основне школе из Футога, а покровитељ је Град Нови Сад.

Нови Сад, 5. новембар 2022. године