Читај ми

ПРИКАЗАНИ ФИЛМОВИ ПОЛАЗНИКА РАДИОНИЦЕ УГЛЕДНЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ШКОЛЕ ФИЛМА

Пројекцијa филмовa полазника радионице престижне француске школе документарног филма Атеље Варан, која се током претходна два месеца одвијала у Новом Саду, премијерно је одржана у Културној станици Свилара. Приказани су кратки ауторски документарни филмови 10 изабраних учесника, а то су Ана Драгић из Београда, Ана Раичевић из Сутомора, Андреј Зораја из Бањалуке, Иван Праштало из Житишта, Леона Јарикј из Скопја, Миа Новаковић из Београда, Михајло Љубисављевић из Сокобање, Милена Петровић из Београда, Ненад Пржуљ из Београда и Тамара Павићевић из Подгорице. Главни предавачи били су Жан Ноел Кристијан из Париза, један од међународно најзначајнијих професора документарног филма и Драган Николић, редитељ и уредник филмског програма Дома омладине Београда.

- Може се слободно рећи да је ово пројекат са међународним учешћем и заиста сам одушевљен што се филмови премијерно приказују у Новом Саду, Европској престоници културе. Врхунски стручњаци у области документарног филма несебично су поделили своје знање са младим људима који су показали велико интересовање за овај вид уметности. То и јесте пут подстицања развоја уметности и културе за који се залаже Градска управа за културу. Тако се рађају нове звезде на уметничком небу, тако се откривају нови, свежи погледи на свет. Град је овај програм подржао, јер препознаје његов далекосежни значај, и право је задовољство што се филмови приказују у Културној станици Свилара. За нас, то јесте доказ да смо успели да децентрализујемо културу и да створимо нове просторе где се реализују нове и добре идеје и веома квалитетни програми – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је присуствовао премијери ауторских радова полазника радионице.

Радионица Атељеа Варан је угледна документарна школа филма коју је основао чувени Жан Руш, отац антрополошког и етнолошког филма. У Србији су до сада организоване четири радионице, а претходни циклус реализован је током децембра 2021. и јануара 2022. у Дому омладине Београда. Радионицу су организовали Атеље Варан Париз, Дом омладине Београда и Академија уметности Нови Сад.

Реализацију радионице су подржали Француски институт у Србији, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије, Секретаријат за културу града Београда, Градска управа за културу Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Студентски центар Нови Сад, Филмски центар Црне Горе, Агенција за филм Северне Македоније и Аудио-визуелни центар Републике Српске.

Нови Сад, 3. септембар 2022. године