Читај ми

ПРЕДСТАВА ''ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА'' НА ОТВАРАЊУ 49. ИНФАНТ-а

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању 49. ИНФАНТ-а у Српском народном позоришту. Фестивал је почео Стриндберговим комадом ''Госпођица Јулија'' у извођењу чувеног бечког Бургтеатра, а представу је режирала Матеја Колежник.

- ИНФАНТ помера границе и нуди нове погледе у свету позоришне културе и уметности, а посебна је част што смо домаћини престижном театру из Беча, Бургтетару. То позориште је старије од града Беча из којег долази, основано је 1741. године и врло ретко наступа ван матичног театра. Поносан сам на све људе који су успели да организују њихов долазак у Нови Сад. Представа ''Госпођица Јулија'' је фантастична, пред публиком је ремек-дело, а верујем да су људи дошли и из других места, јер овако нешто не може баш да се види сваки дан. Вечерас је и изванредни концерт ''Корзо'' на Булевару Михајла Пупина који се одржава у оквиру Калеидоскопа и имамо прилику да заиста уживамо у култури у Новом Саду – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

И преостале три представе овогодишњег ИНФАНТ-а у селекцији прослављеног македонског редитеља Александра Поповског доносе импресиван поглед на позоришну Европу. Како су навели представници организатора Фестивала, односно Културног центра Новог Сада, све говоре о слободама и њиховој одбрани, о митовима који морају да се руше и оним новим које би требало изградити на здравим основама. Национално позориште Мађарске (Nemzeti Szinhaz) 11. септембра играће представу ''Војцек'', а авангардно Градско позориште Љубљана (Mestno gledališče ljubljansko) долази 12. септембра са представом ''Талог'', у режији Жиге Дивjака који се бавио темом свеопште хистерије.

Фестивал 13. септембра затвара представа ''Кафка машин'' која се бави лажним идентитетима, потрошеним илузијама и злоупотребљеним идеологијама.

Нови Сад, 10. септембар 2022. године