Читај ми

ПОЧЕЛА СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА У СТОНОМ ТЕНИСУ

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић присуствовала је свечаном отварању 17. државног првенства „Специјалне Олимпијадe“ у стоном тенису у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић” у Новом Саду.

„Специјална Олимпијада“ основана је 1968. године у Сједињеним Америчким Државама као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима, намењен особама са инвалидитетом, а у Србији је почела са активним радом 2002. године. Организатор овог државног првенства, на коме учествују екипе из целе Србије, је Спортско друштво „Милан Петровић“ из Новог  Сада.

- Град Нови Сад је препознао значај бављења спортом особа са инвалидитетом и захваљујући бројним Спортским организацијама особа са инвалидитетом на територији Града и њима је омогућено да тренирањем јачају здравље, моторику, друже се, обогаћујући свој живот новим сазнањима и искуствима. Током читаве године особама са инвалидитетом је омогућено да несметано тренирају и да учествују на скоро свим међународним такмичењима, која се широм света организују за ову популацију. Град Нови Сад ће и убудеће подржавати овакве и сличне манифестације које имају за циљ промоцију спорта, посебно када је реч о осетљивим категоријама - рекла је Данијела Костић.

Председница клуба Спортског друштва „Милан Петровић” Ида Кабок је рекла да су на свим досадашњим међународним и домаћим такмичењима чланови овог клуба остваривали значајне резултате и освојили бројне пехаре, медаље и дипломе.

- На Светским играма „Специјалне Олимпијаде“ одржаним 2019. године у Абу Дабију, стонотенисер Алекс Карамани освојио je сребрну медаљу у конкуренцији 192 земље учеснице и 7.500 спортиста - нагласила је Ида Кабок и додала да ће у јуну ове године Берлин бити домаћин Светских летњих игара „Специјалне Олимпијаде“ на којима ће Спортско друштво „Милан Петровић“ имати своје представнике у стоном тенису и пливању.

Нови Сад, 18. март 2023. године