Читај ми

ОБЕЛEЖЕНА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Kравић присуствоваo je обележавању Недеље мобилности која се ове године одржава у Новом Саду као заједничка активност Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сталне конференције градова и општина, Града Београда, Града Новог Сада, Основне школе „Михајло Петровић Алас“ из Београда и предузећа „Србија воз“. Циљ манифестације је подстицање боље повезаности Београда и Новог Сада одрживим видом превоза, промоција одрживих видова саобраћаја у оба града, едукација младих о значају коришћења активних видова кретања и о негативнoм утицаju саобраћаја на квалитет животне средине у градовима, као и начинима за њихово ублажавање.

- Град Нови Сад сваке године обележава Недељу мобилности и тим поводом спроводи бројне акције, а тема овогодишње кампање је „Боља повезаност“ праћена слоганом „Kрећимо се квалитетније!“. У складу са тим ученици основне школе из Београда дошли су возом „Соко“ у пратњи представника Секретаријата за саобраћај Града Београда, СKГО и Министарства саобраћаја у Нови Сад да би се видела како функционише саобраћај у нашем граду. Следеће недеље је предвиђена промоција бициклизма, пешачења и других видова кретања која не загађују околину. Град много чини да побољша и унапреди саобраћаја у складу са Смарт планом. Највидљивије је то што је дужина бициклистичких стаза  повећана на 100 километара, а то за сад нема ниједан град у Србији - рекао је Александар Кравић.

Представница СКГО Клара Даниловић је захвалила Граду Новом Саду као домаћину ове манифестације на томе што су заједничким снагама реализовали ову активност.

- Искористили смо добру повезаност Београда и Новог Сада железницом, повели децу и организовали им целодневне прикладне активности на тему одрживог начина кретања.  Ученици ће данас имати прилику да се возе аутобусом на гас који не загађује животну средину, видеће како функционише систем изнајмљивања јавних градских бицикала, возити се бициклом на полигону и слушати предавање о томе како се кретати, а не загађивати животну средину - рекла је Клара Даниловић.

Заменица начелника Градске управе за заштиту животне средине Андријана Чапко је нагласила да Нови Сад придаје велики значај употреби алтернативних видова превоза.

- С тим у вези  финансирамо и подстичемо наше суграђане да што више користе бицикл као превозно средство.  У претходне две године Град је доделио 38 милиона динара, тако да је 3500 грађана је добило нове бицикле, што је допринело повећању укупног броја  бициклиста,  тако да их је сада на нашим улицама око 40 хиљада. Оно што бих посебно истакла је намера да уз помоћ друштвено одговорних компанија и наредне године свим ђацима генерације из свих новосадских школа доделимо бицикл као награду за постигнути успех- рекла је Андријана Чапко.

Нови Сад, 16. септембар 2022. године