Čitaj mi

POČELA MANIFESTACIJA „SUNČANA JESEN ŽIVOTA“

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić prisustvovao je otvaranju manifestacije „Sunčana jesen života“ koja se tradicionalno održava povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starih osoba. Manifestaciju organizuje Gerontološki centar „Novi Sad“ uz podršku Grada Novog Sada.

- Čast mi je da vas pozdravim u ime Grada Novog Sada na otvaranju manifestacije „Sunčana jesen života” koja se svake godine održava u znaku dodatne brige za naše najstarije sugrađane. Oni su dali svoj doprinos izgradnji društva u kom sad živimo i na nama je da im se sa posebnom pažnjom odužimo za taj doprinos.  Grad kontinuirano radi na unapređivanju sistema usluga za starije osobe i sprovodi razne mere kako bi im ulepšao i olakšao penzionerske dane. Plaćen odlazak u banje i letovališta, povlastice u javnom prevozu, finansiranje Кlubova za penzinere predstavljaju samo neke od njih, a za ovu manifestaciju u 2022. godini izdvojeno je 950000 dinara - rekao je Stanko Ljubičić i dodao da organizovanjem brojnih programa i aktivnosti namenjenih starijim osobama, Grad želi da promoviše aktivno starenje.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Joland Кorora je rekla da je manifestacija „Sunčana jesen života“ idealna prilika da se skrene pažnja javnosti na treću životnu dob koja itekako može biti lepa.

- Pokrajina je osnivač 16 gerontoloških centara i preko 60 privatnih gerontoloških centara koje imaju relevantne licence s ciljem da našim sugrađanima omoguće da provedu lepu starost bez diskriminacije i marginalizacije - rekla je Joland Кorora.

U okviru manifestacije tokom oktobra u domovima i klubovima za  penzionere biće organizovani raznovrsni kulturni, sportski, zabavni i rekreativni sadržaji prilagođeni potrebama starijih lica. U njihovoj realizaciji, pored članova klubova angažovani su socijalni radnici, medicinske sestre i domaćice klubova. U ovim aktivnostima učestvovaće nekoliko hiljada starijih građana Novog Sada, kao i deca iz Dečijeg sela i novosadskih vrtića.

Novi Sad, 30. septembar 2022. godine