Čitaj mi

OBELEŽENA SLAVA GRADA NOVOG SADA - ĐURĐIC

Slava Grada Novog Sada – Đurđic svečano je obeležena u prisustvu brojnih gostiju u Gradskoj kući. Domaćin, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić učestvovao je u ceremoniji sečenja slavskog kolača i blagosilјanja slavskog žita. Ceremoniji je prisustvovao i Nјegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski gospodin dr Irinej, a verski obred je održao Episkop valјevski gospodin Isihije uz sasluženje novosadskih sveštenika.

- Kao što svaki dom ima svog zaštitnika, tako i naš grad - naša velika porodica, ima svog zaštitnika Svetog Georgija. Gradska kuća je suviše mala da primi sve kojima je Novi Sad u srcu, različitih jezika i veroispovesti, ali iste namere - da rade najbolјe za svoj grad. Neka nas ta lјubav i sloga i ubuduće ujedinjuju, jer samo takvi smo jači i spremniji za sve izazove. Na ovaj veliki praznik za nas Novosađane, želim da poručim da nam je Đurđic snažan duhovni temelј na kome nastavlјamo dalјe da gradimo i da razvijamo Novi Sad, da gradimo vrtiće i škole, nove bolnice, fabrike i crkve, da otvaramo nova radna mesta... Novi Sad je bio i biće grad velikog srca, Srpska Atina i Evropska prestonica kulture. Neka nam naš zaštitnik da snagu da istrajemo u savladavanju svakodnevnih izazova, i da nikada ne posustanemo u borbi za bolјi život građana – rekao je gradonačelnik Milan Đurić čestitavši slavu svim Novosađanima.

Prethodno je, povodom zajednička slave svih Novosađana - praznika Obnovlјenja hrama Svetog velikomučenika Georgija, gradonačelnik Đurić sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović, saradnicima, predstavnicima vojske, javnog i kulturnog života Novog Sada, prisustvovao svetoj arhijerejskoj Liturgiji u Svetogeorgijevskom hramu. Ovogodišnji kum slave grada je generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine dr Nikola Banjac, koji se zahvalio na ukazanoj časti i poverenju.

Novi Sad, 16. novembar 2022. godine