Читај ми

КОМПОСТИЛИШТЕ У НОВОМ САДУ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У ТРЕТМАНУ БИООТПАДА

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, заједно са пројект менаџером за међународну сарадњу Агенције за заштиту животне средине Сједињених Америчких Држава Николасом Елгером и директором Центра изврсности за циркуларну економију и климатске промене проф. др Гораном Вујићем, обишла је компостилиште у оквиру ЈКП „Градско зеленило“ које је битан сегмент у управљању отпадом Града Новог Сада.

Обилазак је реализован у оквиру конференције „Преусмеравање био отпада са депонија, мала и велика постројења за третман“ која се одржава у сали Скупштине АП Војводине, а циљ конференције је сагледавање начина третмана биоотпада, и његово уклањање са депонија.

Tом приликом, Мира Раденовић je укратко представила пројекат „Компостирање зеленог отпада и производња компоста“, који је Град Нови Сад реализовао уз помоћ US EPA i GIZ-a.

- Један део зеленог отпада који бисмо иначе одлагали на депонију претварамо у производ који ћемо користити у даљој производњи за садњу, односно озелењавање на територији нашег града. Надамо се да ћемо у будућности покренути производњу у толикој мери да ћемо моћи овај производ да пласирамо и на тржиште. Захваљујем се нашим партнерима на преданом раду и на резултатима које смо заједнички постигли. Имали смо разговоре на тему даље заједничке сарадње, и очекјуемо да област заштите животне средине и прераде зеленог отпада, због позиције компостилишта, добије потпуно нову слику, и да заправо Нови Сад искорачи као први град у Србији који је ушао са једним јавним предузећем у циркуларну економију – рекла је Мира Раденовић.

Пројект менаџер за међународну сарадњу Агенције за заштиту животне средине Сједињених Америчких Држава Николас Елгер захвалио се представници Града на овом обиласку компостилишта и истакао да Агенција већ дуги низ година има успешну сарадњу са градовима у Србији. Рекао је да је Нови Сад добар пример примене циркуларне економије уз позитиван утицај на заштиту животне средине, који ће бити значајан и другим локалним самоуправама.

Директор Центра изврсности за циркуларну економију и климатске промене проф. др Горан Вујић је нагласио да је ово само први корак ка смањењу биоотпада који иде на депонију, а који  је главни носилац производње метана и загађења које долази са депонија. 

- Захвалио бих се овом приликом Граду Новом Саду који је направио први корак у смањењу емисије метана изградњом овог првог, правог компостилишта, али и организацијама које су учествовале у овом пројекту, а то су Агенција за заштиту животне средине САД и Немачка организација за међународну сарадњу - рекао је проф. др Горан Вујић.

На данашњој конференцији „Преусмеравање био отпада са депонија, мала и велика постројења за третман“, ће бити анализирана мала, средња али и велика постојења за третман биолошки разградивог отпада у региону, а биће представљени и добри примери из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске, Израела, Мађарске и Србије.

Нови Сад, 14. септембар 2022. године