Читај ми

ДУНАВСКA ШКОЛA КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ОД 16. ДО 19. СЕПТЕМБРА У НОВОМ САДУ

Центар за истраживање Дунавског региона, у сарадњи са Европском дунавском академијом из Улма и Филозофским факултетом у Новом Саду, организује Дунавску школу културног наслеђа у периоду од 16. до 19. септембра 2022. године у Новом Саду. Догађај има за циљ да током неколико дана повеже преко 30 постдипломаца и младих истраживача из европских земаља, те да различитим радионицама и предавањима укаже на бројне могућности сарадње у Дунавском региону. Отварању те манифестације у Скупштини АП Војводине присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Велика ми је част што могу да се обратим младим људима окренутим ка науци и култури, и то људима из земаља које спаја велики Дунав. Увек је важно да препознамо тачке које нас спајају, да увидимо споне које нас повезују и чине међусобно ближима. Дунав треба да има ту моћ, да нас уједини око најважнијих друштвених и културолошких тема овог региона, и да се о тим темама огласе најбољи међу нама, чије време долази. Верујем да ће данашњи постдипломци сутра преузети важне позиције и да ће заједнички креирати амбијент толеранције и сарадње у Дунавском региону. То нам је свима неопходно да бисмо живели на начин достојан слободних људи, без граница и конфронтације, у удруженом деловању за стварање бољег света и бољег живота будућим генерацијама – нагласио је Далибор Рожић.

Пројекат је конципиран тако да учесници стекну нова знања из области културолошких, историјских, антрополошких и археолошких истраживања, кроз различите пројектне активности, а у циљу развијања свести о одређеним карактеристикама региона, као и о поједним изазовима са којима се суочавају земље поменутог поднебља.

Дунавску школу културног наслеђа подржали су Град Нови Сад, Министарство за спорт и омладину Републике Србије, Министарство за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Покрајински секретатијат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Град Улм, Андраши Универзитет у Будимпешти, Министарство за науку, истраживање и уметност Владе Баден-Виртемберга, Савет подунавских регија и градова, као и Фондација Омладинске престонице Европе 2019 (ОПЕНС 2019).

Нови Сад, 16. септембар 2022. године