POZORIŠNI TRG

Centar grada deo je starog gradskog jezgra koji uživa kako urbanističku, tako i zaštitu kulturnog dobra. Planska dokumentacija nalaže sprovođenje urbanističkog konkursa.

Tokom 2018. godine sproveden je Urbanističko arhitektonski konkurs za idejno rešenje uređenja površina javne namene dela gradskog jezgra u Novom Sadu.  Prilikom projektovanja, nagrađeni radovi se mogu koristiti u celini ili u delovima. 
U skladu sa sprovedenim urbanističko-arhitektonskim konkursom i na osnovu sredstava opredeljenih Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu, u toku je izrada tehničke dokumentacije uređenja dela gradskog jezgra.

Projekat će definisati parterno i hortikulturno uređenje, javnu rasvetu i izbor urbanog mobilijara na prostoru užeg centra grada.

Prostor obuhvata 6,82 ha i podeljen je na 11 karakterističnih zona i to: Pozorišni trg, Uspenska ulica, prolaz do polukružnog trga, polukružni trg i prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa, deo Njegoševe ulice, Trg Slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu.

Izgradnja će biti realizovana fazno. U I fazi će se raditi Pozorišni trg, prostor između Apolo centra i SNP-a, kao i deo Uspenske ulice.
Postojeća podzemna infrastruktura, koja se nalazi u delu Uspenske ulice, kod SNP-a, mora se kompletno rekonstruisati. Takođe, uvode se i novi sadržaji u dati prostor (fontana, mobilijar). Tokom izvođenja ovih radova biće neophodno izvršiti presadnju nekoliko stabala lipe. Hortikulturno uređenje ove lokacije predviđa formiranje novih drvoreda i dopunu postojećeg zelenila, tako da će se povećati broj stabala na ovom prostoru, sa sadašnjih 24 na 44 stabla.
Projekat za građevinsku dozvolu je u završnoj fazi. Uskoro očekujemo ishodovanje građevinske dozvole, nakon čega će se pokrenuti postupak javne nabavke za izvođača radova na rekonstrukciji Pozorišnog trga.