Читај ми

УЧЕСНИЦИ ''БИСЕРНЕ ГРАНЕ'' У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Културни центар ''Младост'' из Футога, и ове године под покровитељством Града Новог Сада, организује Фестивал ношње, накита и оглавља ''Бисерна грана'' од 4. до 7.октобра. Фестивал је по свом концепту јединствен у нашој земљи, јер у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње и оглавља, а окупља културно – уметничка друштва националних заједница Војводине, Србије и госте из региона. Носилац је ЕФФЕ етикете за 2017 – 2018. годину, коју додељује Европска асоцијација фестивала. Представнике организатора и учеснике примио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић и честитао им на великом доприносу који већ 11 година пружају очувању и промоцији културне баштине.

- Веома нам је драго што и овога пута учесници гарантују одличан програм за посетиоце, али и што имамо уважене госте из земаља у окружењу који ће се такође представити. Поред трајности и добре посећености, о квалитету фестивала Бисерна грана, сведочи и признање Европске асоцијације фестивала, што Граду Новом Саду може само да служи на понос. ''Бисерна грана'' је јединствен догађај и на најбољи начин промовише бројне националне заједнице Војводине, Србије и региона, стога ће увек имати безрезервну подршку Града. Концептом који обједињује разне начине уметничког израза, Бисерна грана савршено се уклапа у културну политику која настоји да повезује све културне актере, да синхронизује и кординира бројне активности које тако служе општем циљу, а то је да култура допринесе хуманизацији друштва – нагласио је Рожић.

Након пријема у Градској кући, одржан је дефиле учесника главним градским улицама, а у вечерњим часовима предвиђени су ревија ношњи и концерт Василисе и Сербоплова у атријуму Музеја Града Новог Сада. Програм Фестивала подразумева и изложбе најлепших фотографија са ранијих Фестивала као и радова младих уметника, учесника конкурса малог формата Удружења независних уметника Новог Сада на Тргу слободе, и изложбу ''Словачка лепота'' аутора Павела Суровог и Бранислава Кокавца у Галерији КЦ ''Младост''.

Према речима организатора до сада је на Фестивалу учествовало више од 100 културно – уметничких друштава, а ове године поред војвођанских друштава и друштава из наше земље, имали су госте из Грчке, Македоније, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине.

Нови Сад, 6. октобар 2018. године