Читај ми

УЧЕНИЦИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић примиo je у Градској кући ученике и професоре Гимназије "Светозар Марковић" који су домаћини ученицима и професорима Гимназије "Францета Прешерна" из Крања. Ученички парламенти те две гимназије су у новембру прошле године успоставили сарадњу, а на позив представника из Словеније, новосадски гимназијалци су својим вршњацима већ били у посети  и одржали заједничку седницу ученичког парламента, тако да њихов боравак у Новом Саду представља узвратну посету.

- Након неколико привредних делегација које су посећивале наш град, данас су нам у гостима ученици и професори Гимназије „Францета Прешерна“ из Крања са којима су ученици Гимназије „Светозар Марковић“ сарађују преко ученичког парламента што је још један доказ о пријатељству српског и словеначког народа. Подсетио бих и на то да основне школе из Словеније и Новог Сада већ имају потписан Протокол о сарадњи, а то су ОШ „Селнице об Драви“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“- рекао је Александар Петровић и пожелео ученицима из  Крања добродошлицу у Нови Сад.

Према речима директорке Гимназије Светозар Марковић Татјане Вукадиновић, током вишедневног дружења и размене искустава створила се идеја и о потписивању Протокола о сарадњи две гимназије како би и на званичан начин утемељили започету сарадњу.

-Током боравка у Новом Саду ученици из Крања посетили су Карловачку гимназију и Сремске Карловце. Том приликом упознали су њихове занаменитости и традицију захваљујући ученицима Карловачке гимназије који су им били водичи, а за данас је предвиђен и обилазак Новог Сада и Петроварадинске тврђаве- рекла је Татјана Вукадиновић.

Заменица директора Гимназије "Францета Прешерна" Тања Ахћин захвалила је домаћину на срдачном пријему и рекла да је циљ ове сарадње да се професори упознају са начином рада једне српске гимназије и да сагледају сва позитивна искуства која би могли да примене у настави.

Нови Сад, 16. март 2016. године