Читај ми

ТРИДЕСЕТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЈА КРОВ НАД ГЛАВОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и помоћница градоначелника Љиљана Коковић присуствовали су уручењу уговора изабраним корисницима помоћи за решавање стамбених потреба избеглица. Реч је подршци при куповини сеоских кућа са окућницом и додели пакета помоћи у оквиру Регионалног стамбеног програма (Потпројекат 5).

Тридесеторо корисника остварило је право на помоћ која је бесповратна, а реч је о максималном износу до 9 500 евра у динарској противвредности за куповину сеоске куће са окућницом и максималном износу до 1 500 евра у динарској противвредности за набавку грађевинског материјала и опреме за побољшавање услова живота, по породичном домаћинству. Помоћ се додељује за куповину сеоске куће са окућницом која се налази на територији Републике Србије.

- Нажалост, не можемо да вратимо време и исправимо неке грешке из прошлости, али зато можемо конкретно да помогнемо нашим суграђанима да остваре бољу будућност. Срећан сам што је Град Нови Сад, захваљујући Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије и међународним донаторима, данас у прилици да обезбеди нови дом за 30 најугроженијих избегличких породица са територије града. Наши људи су годинама били на маргинама друштва, изопштени и често су се суочавали са окретањем главе на другу страну управо оних који су могли да им помогну. У питању су људи који су изгубили све оно што су стварали деценијама, или што су њихове породице стварале вековима, који нису напустили своје домове зато што су то хтели, већ зато што су су спашавали своје животе. Они који су изгубили све, дуго су били ван радара друштвених догађања, а ја сам сигуран да је ово само почетак и да ћемо брзо кренути у изградњу нових станова у Ветернику и Футогу и да ћемо тиме највећи део људи збринути. Од данас, 30 породица има нови дом и сопствену кућу, а најлепше од свега је што ће се многе нове породице одатле стварати – рекао је градоначелник Вучевић нагласивши да Нови Сад перманентно спроводи бројне програме помоћи и подршке избеглим лицима, посебно њиховом стамбеном збрињавању и економском оснаживању, а да је ова бесповратна помоћ само једна од њих.

У име свих корисника који су остварили право на бесповратну помоћ, присутнима се обратила Илијана Босић која се захвалила градоначелнику Вучевићу, председници Комисије за избор корисника помоћи Љиљани Коковић, повереници за избеглице у Новом Саду Тамари Милановић, и како је рекла, свим партнерима који су учествовали у реализацији Регионалног програма стамбеног збрињавања најугроженијих избегличких породица.

Подршка за решавање стамбених потреба избеглица реализована је на основу Споразума о донацији закљученог између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије и Уговора о гранту - Регионални стамбени програм, закљученим између Комесаријата за избеглице и миграције, Јединице за управљање пројектима у јавном сектору ''ЈУП истраживање и развој'' и Града Новог Сада.

Нови Сад, 9. октобар 2017. године