Читај ми

СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ „СПОМЕНИКА МИРА“ НА ТВРЂАВИ

 

Петак, 28. јун 2019. године

18.45 часова
Кинеска четврт
Булевар деспота Стефана бр. 5, нови објекат „ОПЕНС“

19.30 часова
Петроварадинска тврђава
Каменички пут бр. 1, код ресторана „Балкан Експрес“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно ће са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић обићи просторије „ОПЕНС“-а које се налазе у оквиру „Youth Creative Polisa“ у тзв. Кинеској четврти у Новом Саду.

Они ће затим присуствовати и откривању споменика на Петроварадинској тврђави који је дело светски познате мултимедијалне уметнице и мировне активисткиње Јоко Оно. Она је изабрала Нови Сад као град којем ће поклонити своје дело „Споменик мира“, а ради се о споменику који ће као нови симбол Новог Сада доприносити промоцији града као центра европске културе, незаобилазне туристичке дестинације, а допринеће и афирмацији Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира.

Јоко Оно је инспирацију пронашла у традиционалном српском војном броду, такозваној „шајки“, док је Петроварадинска тврђава симболично одабрана као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи изграђено у 18. веку.

То је заједнички пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Фондације „EXIT“ и компаније „НИС“, којим ће бити обележена стогодишњица од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата.

Нови Сад, 27. јун 2019. године