Читај ми

ПРИНЦ ЧАРЛС И ВОЈВОТКИЊА КАМИЛА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић дочекао је британског престолонаследника принца Чарлса који је заједно са супругом, војвоткињом од Корнвола, Камилом посетио Нови Сад у оквиру шире посете Србији и региону. Ово је његов други боравак у граду након званичне посете 1978. године, а принчевски пар ће у Новом Саду завршити дводневну посету Србији. Посета принца Чарлса Србији посвећена jе миру и помирењу, младима и изградњи будућности Србиjе и билатералних односа.

- Долазак овако утицајних гостију веома је значајан за наш град који је познат по мултиетничости, мултикултуралости и мултиконфесионалности и који је битан не само за државу Србију него за цео регион, а долазак принца Чарлса свакако то потврђује. У Нови Сад су претходних година долазили бројни угледни гости из иностранства са највишим државним функцијама, чак и са краљевским титулама, а данас нам је посебно задовољство и част што смо у прилици да угостимо и принчевски брачни пар из Велике Британије. Веома је значајно то што је принц од Велса у посети нашој земљи, јер ће то сигурно побољшати односе између Републике Србије и Уједињеног Краљевства. Такође, овим не само да  шаљемо сигнал свету да је Србија поштована и актуелна на друштвено-политичкој сцени, већ је и Град Нови Сад посебно уважен гестом да у оквиру дводневе посете баш он буде изабран, поред главног града, за њихову посету – рекао је градоначелник Милош Вучевић пожелевши топлу добродошлицу гостима.

Он је заједно са британским војним аташеом пуковником Сајмоном Фицгибоном, принцезом Јелисаветом Карађорђевић и замеником градоначелника Новог Сада Борком Илићем дочекао принца Чарлса и његову супругу Камилу на Тргу слободе, који су прво посетили Цркву Имена Маријиног, а потом обишли и импровизовану пијацу у центру града са рукотворинама које су израдила деца из школе „Милан Петровић“. 

Британски престолонаследник принц од Велса Чарлс је са супругом војвоткињом од Корнвола  присуствовао и културном програму у Католичкој порти, где је са градоначелником Вучевићем свечано открио меморијалну плочу медицинским сестрама и хуманитарним радницама из Велике Британије, које су помагале нашој војсци у Првом светском рату и после остале да живе и раде у Новом Саду, између осталог и на локацији у Католичкој порти.

- Велику захвалност дугујемо медицинском особљу из Велике Британије које је дошло да пружи хуманитарну помоћ нашем народу и војницима у најтежим тренуцима. Оне су у време Првог светског рата помагале рањеним српским војницима и показале велику пожртвованост и љубав према српском народу, лечећи их и помажући рањенима и болеснима. Никада нећемо заборавити њихово пожртвовање – рекао је градоначелник Вучевић.

Градоначелник Милош Вучевић поклонио је том приликом принцу Чарлсу специјално издање Душановог законика, као и репродукцију чувеног сата на Петроварадинској трвђави зато што је престолонаследник својевремено, приликом прве посете Новом Саду далеке  1978. године, обишао Петроварадинску тврђаву, када га је посебно заинтересовала прича о казаљкама чувеног сата.

Нови Сад, 17. март 2016. године