Читај ми

ПРИЈЕМ И ПРИЗНАЊА ЗА ВИШЕСТРУКЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

У организацији Града Новог Сада и Црвеног крста Новог Сада, а поводом 14. јуна - Светског дана добровољних давалаца крви, уприличен је пријем и додела признања за вишеструке добровољне даваоце крви и колективе са великим процентом давања крви. Присутне су, у име Града поздравили в.д. начелница Градске управе за здравство др Мила Уверић-Радовић и шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

- Данас Град Нови Сад заједно са многобројним градовима широм света обележава Светски дан добровољних давалаца крви. Ово је прилика да им честитамо и да им се захвалимо за максималну хуманост и безрезервну помоћ коју пружају другим људима, спашавајући на дневној бази више од хиљаду живота. Сви они који анонимно, добровољно и без накнаде дају крв, несебично помажу људима и представљају истинске хероје Новог Сада. Ово је прилика и да позовемо све оне који до сада нису дали крв, поготово младе особе, да то учине и да тако постану део породице добровољних давалаца крви. Посебно је развијена сарадничка група давалаца и волонтера Црвеног крста Града Новог Сада, а Град Нови Сад помаже све њихове активности путем Градске управе за здравство. Наш град може да се похвали добро организованим добровољним давалаштвом крви и управо због тога, наше клинике и институти могу несметано да раде јер крви и продуката крви увек има довољно - изјавила је др Мила Уверић-Радовић.

На пријему у Градској кући додељена су признања најхуманијим појединцима и колективима заслужним за развој добровољног давалаштва крви. За остварених 100 давања плакету је добило 12, за 75 давања 14, а за 50 давања 48 добровољних даваоца крви. Плакету „Широко срце“ за 2015. годину заслужиле су три средње школе, три факултета и високе школе струковних студија као и јавна предузећа, установе и компаније које су у 2015. години оствариле најбоље резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се под слоганом „Све нас повезује крв“, да би се истакла димензија "дељења" и "повезаности" давалаца крви и пацијената. Уз то, усвојен је и слоган "Твоја крв ми је спасила живот. Подели живот, дај крв" да би се привукла пажња на улогу добровољног давања крви која утиче на друштвену кохезију и бригу о другима.

Нови Сад, 14. јун 2016. године